Programma19 nov '12 15:30Aangepast op 19 nov '12 17:28

IGZ gefaald met meldingen borstimplantaten

Auteur: Mijke Hurkx

Als de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de meldingen over de slechte Franse borstimplantaten van het merk PIP niet alleen had geregistreerd maar ook had geanalyseerd, waren de problemen waarschijnlijk eerder aan de orde gekomen.

Dat stelt oud-minister Winnie Sorgdrager maandag in een rapport over de dienst.

Volgens Sorgdrager heeft de inspectie de meldingen van problemen met borstimplantaten niet actief opgepakt. Ze stelt dat de inspectie "laat" aan de slag is gegaan met het probleem. Dat kwam omdat het niet was opgevallen dat er vrij veel meldingen binnenkwamen over hetzelfde probleem.

Buitenlandse signalen
De inspectie ondernam pas actie nadat er signalen uit het buitenland waren gekomen. In Frankrijk trok men aan de bel na een toename van het aantal meldingen over de PIP-implantaten. Daarop ging de IGZ er ook mee aan de slag.

Monique van den Brand van het Meldpunt Klachten Siliconen zei maandag dat ze zich herkende in de conclusies van de rapporten. "De IGZ heeft altijd een afwachtende houding gehad. Het lijkt alsof ze de duizenden klachten over de implantaten nooit echt serieus hebben genomen. Dat zie ik nu ook terug in het rapport.''

Weinig aandacht
Volgens het rapport besteedt de inspectie in het algemeen te weinig aandacht aan een goede analyse van de meldingen en dossiers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen