Programma19 nov '12 14:58Aangepast op 19 nov '12 15:32

Verbetert IGZ nu eindelijk de service?

Auteur: Mijke Hurkx

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ligt onder vuur. De inspectie heeft dossiers te traag behandeld en de dienst is niet klantvriendelijk. Oud D66-minister Winnie Sorgdrager en Koos van der Steenhoven presenteren maandag hun onderzoeksresultaten.

De twee genoemde punten van kritiek zijn door het onderzoek bevestigd, zegt BNR's Laurens Boven. "Er zijn veel achterstanden bij behandeling van de dossiers, te lange doorlooptijden en burgers worden niet juist bejegend. Dat openbaart zich bijvoorbeeld in het probleem dat de IGZ er eigenlijk helemaal niet is voor burgers."

Borstimplantaten
Als de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bijvoorbeeld de meldingen over de slechte Franse borstimplantaten van het merk PIP niet alleen had geregistreerd maar ook had geanalyseerd, waren de problemen waarschijnlijk eerder aan de orde gekomen.

Geen verrassing
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil met het onderzoek de onderste steen boven krijgen over de misstanden bij de inspectie.

Het is voor de minister geen verrassing dat de organisatie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op de schop moet. Volgens haar past deze analyse in het beeld dat eerder al door de Nationale Ombudsman en door de media werd geschetst.

"Daar zit wel een rode draad in", zei Schippers maandag bij de presentatie van twee onderzoeken naar de inspectie. Ze wilde nog niet ingaan op de aanbevelingen van de onderzoekers. Schippers gaat eerst overleggen met de nieuwe inspecteur-generaal van de dienst om te kijken hoe de inspectie een moderne en adequate toezichthouder kan worden.

De rapporten bevatten "aantrekkelijke ideeën en aanknopingspunten", aldus Schippers. Zij noemde als voorbeeld de aanbeveling om de geneesmiddeleninspectie en de inspectie op medische hulpmiddelen af te splitsen van de huidige inspectie. "Daar gaan we goed naar kijken.''

Advies
De top van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet kleiner, op de vloer moeten er ongeveer 50 werknemers bij en de regiokantoren in het land moeten dicht. Inspecteurs moeten minder tijd besteden aan het uitgebreid rapporteren en moeten vaker onaangekondigde inspectiebezoeken uitvoeren.

Er moet meer roulatie komen bij de inspecteurs. Als ze te lang bij een en dezelfde instelling aan het werk zijn, gaan ze zich te veel inleven en te veel meeleven. Dat is niet goed voor hun alertheid. Ook moet er een meldpunt komen waar iedereen terecht kan met klachten. Dat meldpunt ziet erop toe dat de klacht goed afgehandeld wordt door de juiste instantie: de zorgaanbieder zelf of de inspectie.

Verbetering?
Of er daadwerkelijk iets verandert is nog maar de vraag. "Dit is onderzoek nummer 10 in 20 jaar! De eerdere onderzoeken constateerden soortgelijke zaken en met die conclusies is in het verleden blijkbaar onvoldoende gedaan", zegt Laurens Boven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen