Programma13 aug '12 09:54

Overheid als pillendraaier: 'zo eenvoudig is het niet'

Auteur: Marjan van den Berg

De productie van geneesmiddelen door een groep EU-landen, zoals de topman van het Erasmus MC voorstelt, is makkelijker gezegd dan gedaan, voorspelt brancheorganisatie Nefarma.

In het NOS Journaal pleitte Hans Büller, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC voor de productie van geneesmiddelen door een groep EU-landen. Zo kan de farmaceutische industrie deels buitenspel worden gezet.

Hij denkt dat dan op die manier dure geneesmiddelen voor zeldzame ziekten als Pompe en Fabry betaalbaar blijven en zo beschikbaar voor iedereen. Büller zegt dat voor zijn ambitieuze plan misschien wel 10 miljard euro nodig is.

Michel Dutree, directeur van Nefarma, koepel van farmaceutische bedrijven: "Als het allemaal zo eenvoudig zou zijn, dan was dat toch allang geregeld? Die 10 miljard die Büller met zijn voorstel in de ontwikkelkosten wil steken, is goed voor tien weesziekten, want het kost grofweg 1 miljard om een nieuw geneesmiddel te ontwikkelen. Ga er maar aan staan: welke tien worden het?"

Samenwerking
Volgens Dutree kom je veel verder met samenwerking tussen overheid, wetenschap en industrie, die in Europees verband al al jaren aan de gang is, zoals op het gebied van Alzheimer. "Met elkaar gaan we kijken hoe we een geneesmiddel voor Alzheimer kunnen gaan maken. Maar ook voor preventie van Alzheimer, wat veel belangrijker is, worden de handen ineen geslagen."

De afgelopen weken is veel te doen geweest om de prijs van medicijnen. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) stelde in een conceptadvies dat dure geneesmiddelen voor de ziekten van Pompe en Fabry niet langer vergoed moeten worden omdat de prijs niet opweegt tegen de gezondheidswinst.

Minister Edith Schippers gaat gesprekken voeren met de geneesmiddelenindustrie over de prijzen. Büller noemt dat een lapmiddel. Volgens hem vraagt de situatie dringend om een rigoureuze en niet-alledaagse aanpak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen