Programma31 jul '12 22:08

Schippers rond de tafel met medicijnfabrikanten

Auteur: Melvin Captein

De kans is groot dat er een overleg komt tussen minister Edith Schippers van Volksgezondheid en de fabrikanten die geneesmiddelen maken voor de ziekte van Pompe en Fabry.

Dat meldt de NOS.

Het College van Zorgverzekeringen stelde in een conceptadvies aan het kabinet dat de dure medicijnen niet meer vergoed zouden moeten worden, omdat de gezondheidswinst niet opweegt tegen de kosten.

Verbeterde levenskwaliteit
Gebruikers van de medicijnen zijn het daar echter mee oneens. Volgens hen wordt hun levenskwaliteit aanzienlijk verbeterd door de middelen te gebruiken. De ziekte van Pompe is een erfelijke spierziekte die weefsels beschadigd. Ook de ziekte van Fabry is erfelijk en kan uiteindelijk leiden tot herseninfarcten. In totaal gebruiken zo'n 150 mensen medicijnen tegen de ziekten.

Kostbare behandeling
De medicijnen voor de ziektes Pompe en Fabry zijn behoorlijk kostbaar. Op jaarbasis lopen de kosten voor Fabry-patiënten op tot 219.000 euro. Afhankelijk van het gewicht kost een behandeling voor de ziekte van Pompe 200.000 tot 700.000 euro.

Lagere prijs
Schippers wil nu rond de tafel met de fabrikanten Genzyme en Shire om te kijken of het mogelijk is een lagere prijs te bespreken. Eerder sprak zij in maart al de intentie uit om met 'te dure' medicijnfabrikanten te gaan praten als blijkt dat het effect van de medicijnen te klein is voor de prijs die wordt betaald.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen