Nieuws27 jun '13 06:11

'Asiel voor Snowden pakt slecht uit voor Ecuador'

Auteur: Pieter van den Akker

Het Ecuadoraanse bedrijfsleven en de Néderlandse zakenlieden in Quito zien met angst en beven de beslissing over de asielaanvraag van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden tegemoet. Want asiel voor de nog altijd op het vliegveld van Moskou verblijvende Snowden zal heel slecht uitpakken voor de zaken met de VS.

Dat zegt correspondent Arjan Meesterburrie vanuit Quito. De VS waarschuwen het kleine Andesland Ecuador dringend om Snowden op geen enkele manier verder te helpen. Er wordt al gedreigd met economische sancties en dus heeft Ecuador veel te verliezen. “Ja, ik ben daar wel bang voor. Ecuador is heel erg afhankelijk van Amerika voor een groot deel van de export en een groot deel van de import", zegt reisjournalist Remko Dalkmann die in Quito woont.

Handelscontract
Voor het linkse Ecuador zijn de VS ondanks alle retoriek en pesterijen verreweg de belangrijkste handelspartner. Ecuador heeft nu ook nog een gunstig handelscontract met Amerika. Veel producten kunnen belastingvrij worden geëxporteerd, zoals bijvoorbeeld de in de VS razendpopulaire Ecuadoraanse bloemen. De grote bloemenbaas van Ecuador, Alejandro Martinéz van Expoflores, is doodsbenauwd dat die handelsvoordelen verdwijnen als Snowden hier asiel krijgt.

“The specific case about mister Snowden is a matter of diplomacy and is a matter of politics. And of course politics and diplomacy always interfere or have to deal with commerce as well… Of course it worries us, because if we get a tariff there it is going to be very difficult to compete.”

Op de kast jagen
Want nu nog komt bijvoorbeeld meer dan een kwart van alle rozen die in de VS worden verkocht uit Ecuador. Het pro-Amerikaanse buurland Colombia kijkt dan ook al handenwrijvend toe hoe Ecuador de Amerikanen op de kast jaagt, zegt de Néderlandse bloemenhandelaar Jeroen van Vliet in Quito. “Ze zullen dan in staat zijn goedkoper bloemen te kunnen leveren aan Amerika dan dat wij dat kunnen. En de kans dat we dit kunnen doorberekenen aan onze klanten is klein, dus de marges worden steeds kleiner. Het is gewoon moeilijker zaken doen op die manier ”

En dat geldt niet alleen voor bloemen, maar ook voor andere belangrijke exportprodukten als groente, fruit en vis. Maar waarom zet president Correa dan zo vaak een grote mond op tegen de VS? Reisjournalist Dalkmann denkt dat de president alle westerse kritiek op het linkse beleid en de mensenrechten in Ecuador meer dan zat is. “Het lijkt wel alsof hij de wereld laten zien dat Ecuador roomser is dan de paus en dat Ecuador de mensenrechten beter bewaakt dan Amerika en Europa.”

Basketbal
Toch heeft Amerika nog geen reden om écht boos te zijn, zolang Ecuador het asielverzoek alleen maar overweegt. Bloemenexporteur Martinéz hoopt dat dat zo blijft. "De VS zijn niet boos op Ecuador op dit punt. Voor zover ik weet heeft Snowden asiel gevraagd in Ecuador en heeft Ecuador alleen gezegd de aanvraag te bestuderen."

Vooralsnog dreigen er dan ook alleen sancties en gaan de zaken gewoon door. Bloemenhandelaar Van Vliet: "Als ik een klant aan de lijn heb dan gaat het over de basketbal, maar niet over Correa. Amerikanen zijn wat dat betreft gewoon open-minded en die snappen ook dat hier de dingen niet zo zijn als daar. Dus als hier wat aan de hand is, dan lachen we er eigenlijk allemaal om. Tenzij het natuurlijk echt de dikke consequenties heeft dat het handelsakkoord wordt afgekeurd. Dan gaan we het allemaal voelen en ongetwijfeld gaan we dan bespreken hoe we de kosten gaan verdelen."

Uitstel
Het kan nog maanden duren voordat er een beslissing valt, liet minister Patiño van Buitenlandse Zaken gisteren weten. Het lijkt er daarmee op dat Ecuador het moeilijke besluit net zolang uitstelt tot Snowden hier geen asiel meer nodig heeft. Dan hebben de Ecuadoranen de ideologische vijand wel even lekker kunnen pesten, maar heeft dat geen consequenties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen