Nieuws27 jun '13 16:47

Ecuador trekt lange neus naar VS

Auteur: Marjan van den Berg

Ecuador zegt haar handelscontract met de VS eenzijdig op om chantage in de zaak-Snowden te voorkomen. Ook biedt het Amerika een 'mensenrechtentraining' aan.

Dat meldt correspondent Arjan Meesterburrie in Ecuador. Voor Ecuador is de VS verreweg de belangrijkste handelspartner. Het handelscontract zorgt ervoor dat veel producten, zoals bloemen, belastingvrij worden geëxporteerd.

Waarden
Een Amerikaanse Senator zei woensdag dat hij zou proberen het contract te beëindigen als Ecuador de klokkenluider asiel zou geven. Dat is nu niet meer nodig. "Ecuador accepteert geen druk of bedreigingen van wie dan ook, en het marchandeert niet over zijn waarden, en laat deze ook niet inperken door handelsbelangen", zegt de Ecuadoraanse regeringswoordvoerder Fernando Alvarado, die voor de duidelijkheid hieraan toevoegde dat het contract eenzijdig wordt verbroken.

Asielaanvraag
Ecuador heeft nog geen asielaanvraag van de voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden in behandeling. Regeringsfunctionarissen zeggen dat er geen verzoek is, omdat Snowden geen enkele diplomatieke vestiging van het Zuid-Amerikaanse land heeft bereikt.

Snowden zit nog altijd op een vliegveld in Moskou. Al enkele dagen circuleren berichten dat hij, net als WikiLeaks-voorman Julian Assange, asiel heeft aangevraagd in Ecuador.

Mensenrechtentraining
Ecuador heeft de VS een hulpprogramma van 23 miljoen dollar aangeboden voor een 'mensenrechtentraining'. Met het geld kan Ecuador de VS naar eigen zeggen helpen met het "voorkomen van privacyschendingen, marteling en andere mensonterende daden", zegt Alvarado.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen