Nieuws13 jun '12 10:30

Gemeente Rotterdam gaat extra bezuinigen

Auteur: Anne-Greet Haars

De Rotterdamse gemeente gaat 73 miljoen extra snijden in de uitgaven dan ze al van plan waren. Die bezuinigingen komen boven op de 600 miljoen die al eerder weggesneden zijn.

De gemeente wil dat bereiken door investeringen over een langere periode uit te smeren en door sneller ambtenaren te ontslaan.

“Als je kijkt hoe de financiën van Rotterdam zich ontwikkelen, dan zie je dat we gedurende een langere periode moeten ingrijpen om er voor te zorgen dat we de financiën gezond houden”, legt de Rotterdamse wethouder van financiën Jantine Kriens, uit op BNR.

Kunduz-plannen
Eén van de effecten van de bezuinigingen uit het Kunduz-akkoord is bijvoorbeeld dat de gemeente 63 miljoen minder gemeentefonds krijgen, vertelt de wethouder. Een nieuw kabinet kan deze Kunduz-plannen weer ongedaan maken. “Dat zou kunnen, maar je kan beter rekening houden met wat nu de feiten zijn, dan dat je afwacht en het vooruit schuift.”

Begeleiden
“We hebben eerder al een plan gemaakt om 2450 ambtenaren van werk naar werk te begeleiden. We hebben nu besloten om dat versneld te gaan doen. Daarom investeren we er eenmalig in, omdat het de beste manier is om structureel geld vrij te maken”, zegt Kriens. “We zijn daarover in gesprek met de bonden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen