Nieuws12 mrt '13 09:47Aangepast op 12 mrt '13 10:12

'Langer bindend negatief studieadvies haalt flexibiliteit uit systeem'

Auteur: Harmen Simon Teunis

Minister Bussemaker van Onderwijs wil experimenteren met het verlengen van het negatief bindend studieadvies. Maar de Landelijke Studenten Vakbond ziet dat helemaal niet zitten. "Wij denken dat het slecht is voor de kwaliteit van het onderwijs", zegt voorzitter Kai Heijneman op BNR.

Bussemaker wil dat studenten niet alleen in het eerste maar ook in het tweede en derde jaar een negatief studieadvies kunnen krijgen. "We hebben nu alleen een bindend studieadvies voor het eerste studiejaar. Als studenten heel weinig punten halen of niks, mogen ze niet verder. We gaan kijken of dat ook werkt voor de volgende jaren." Dat zei de bewindsvrouw maandagavond in BNR Newsroom. Met het plan hoopt ze te voorkomen dat studenten na hun eerste jaar denken dat ze veilig zijn, en zo studievertraging oplopen.

Heijneman zegt dat Bussemaker met dit plan een "snelstudeerfabriek" probeert te maken van hogescholen en universiteiten. "Voor het eerste jaar is het negatief bindend studieadvies er om te kijken welke studenten niet op de goede plek zitten. Maar in het tweede en derde jaar is dat helemaal niet meer nodig. Maar ook dan zullen studenten gewoon bijna alle punten moeten halen, want daar komt het vaak op neer. We zien dat de meeste opleidingen die grens op 55 van de 60 punten stelt. Je moet gewoon alles in een keer halen. Dat haalt alle flexibiliteit uit het systeem."

Volgens de voorzitter van Landelijke Studenten Vakbond haalt dit een streep door alle mogelijke activiteiten van studenten buiten de studie om. "Als je daarna iets extra’s wil doen, of je zit een jaar met persoonlijke dingen, dan kom je al in de problemen."

'Gekke wet'
Iemand controleren op zijn studieresultaten klinkt niet heel slecht, zegt Heijneman. Maar het legt volgens hem de nadruk op een mal waar de student doorheen moet. "Hierdoor kan een student niet iets meer tijd krijgen voor een vak, omdat ze het lastig vinden." Datzelfde geldt dan voor een student die een vak een jaar later zou moeten herkansen, stelt hij. "Niet alleen krijg je dan een probleem dat je het jaar over zou doen. Het kan zelfs zo zijn dat men met deze gekke wet de vakken die iemand al gehaald heeft, ongeldig kan laten verklaren."

Het laat volgens Heijneman zien dat de minister vooral een hoog rendement nastreeft. "Zoveel mogelijk studenten zo snel mogelijk laten afstuderen. Wij denken dat je veel beter kunt inzetten op het zorgdragen voor goed onderwijs. Zorg dat je goede voorlichting hebt naar studenten zodat zij op de juiste studie zitten. Dan hoef je niet te experimenten met dit soort rare maatregelen."

Gerelateerde artikelen