Nieuws31 dec '12 14:53

Nog snel even overstappen

Auteur: Marjan van den Berg

Op de vergelijkingssites voor zorgverzekeringen is het drukker dan vorig jaar. Veel mensen kiezen voor minder aanvullende verzekeringen en een hoger eigen risico.

Bij Independer.nl, de grootste vergelijkingssite, zijn de laatste week meer dan 10.000 mensen per dag overgestapt. "Het aantal is meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar'', zegt algemeen directeur Ruud Martens. Ook op de laatste dag van het jaar is het nog razend druk. "We hebben 150 telefoonlijnen, die zijn allemaal bezet'', aldus Martens.

Ook bij andere vergelijkers loopt het storm. "Vandaag hebben we al enkele honderden overstappers gehad'', zegt Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl. Bij de Consumentenbond, waar mensen ook verzekeringen kunnen vergelijken, is de afgelopen week het bezoekersaantal omhoog geschoten.

Directeur Peter Ruys van ZorgKiezer.nl spreekt van een 'stormloop'. Ook hij spreekt van twee keer meer overstappers dan een jaar geleden.

Volgens de vergelijkingssites worden minder aanvullende verzekeringen afgesloten en kiezen veel mensen voor een hoger eigen risico, waardoor de maandpremie lager uitvalt. "We hadden verwacht dat vooral mensen met een hoger inkomen dat zouden doen, maar we merken dat het vooral jonge mensen zijn die ervoor kiezen om hun eigen risico te verhogen'', merkt Ruys.

Last minute
Maandag is de laatste dag dat mensen hun huidige zorgverzekering kunnen opzeggen. Ze hebben dan nog een maand de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten. Naar verwachting is het nog tot het laatste moment druk op oudejaarsdag, net als vorig jaar.

Vorig jaar stapte 6 procent van de Nederlanders over van zorgverzekeraar. De vergelijkingssites verwachten dat dat dit jaar 7 procent zal zijn. Dat komt neer op ongeveer 1,2 miljoen overstappers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen