Nieuws12 feb '12 23:53Aangepast op 13 feb '12 00:34

Grieks parlement stemt in met bezuinigingen

Auteur: Anne-Greet Haars

Een meerderheid van het Griekse parlement heeft zondagavond ingestemd met nieuwe ingrijpende bezuinigingen en hervormingen.

Die waren vereist voor nieuwe leningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

Snijden
Het land moet 3,3 miljard euro snijden in lonen, pensioenen en banen. Het minimumloon zakt naar netto circa 450 euro per maand. De overheid gaat de komende jaren bovendien 150.000 ambtenaren ontslaan.

Griekenland verwacht zo in aanmerking te komen voor 100 miljard euro aan leningen en 30 miljard euro aan garanties. Europese ministers van Financiën beslissen woensdag over het hulppakket.

20 maart
Griekenland heeft het geld voor 20 maart nodig om leningen te kunnen aflossen. De EU en het IMF hadden de druk op Griekenland flink opgevoerd. Ze zeiden de gebroken beloftes van de laatste maanden beu te zijn.

Stemming
Van de parlementsleden stemden 200 voor de maatregelen en 74 tegen. Enkele linkse fracties en de rechtse LAOS-partij stemden tegen, evenals enkele dissidente leden van regeringsfracties.

Heftige debatten
Parlementsleden hadden urenlang heftige debatten gevoerd over de omstreden voorstellen. De voorzitter moest meermalen ingrijpen bij scheldpartijen en beledigingen.

Premier Lucas Papademos had de volksvertegenwoordigers zondag in een toespraak op het hart gedrukt het voorstel niet af te keuren. Anders zou Griekenland volgens hem bankroet gaan.

Rellen
Een betoging bij het Griekse parlement tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen van de regering is op rellen uitgelopen. Verscheidene bioscopen, cafés, banken en winkels in het centrum van Athene gingen in vlammen op.

Een paar honderd betogers vochten uren met de oproerpolitie. De veelal vermomde demonstranten bekogelden de agenten met onder meer stenen en brandbommen. De politie zette traangas en wapenstok in.

Gerelateerde artikelen