Nieuws19 sep '12 06:52Aangepast op 19 sep '12 07:10

Coalitie smeden: gunnen en vertrouwen

Auteur: Thijs Baas

Het Kunduz-akkoord laat zien dat een coalitie heel snel gesmeed kan worden. Het doet er niet zoveel toe wie er als informateur worden ingezet.

Dat zegt Chris Aalberts, onderzoeker Politieke Communicatie aan de Erasmus Universiteit. Belangrijker is volgens hem dat de beste mensen worden ingezet in het kabinet. "Het gaat er natuurlijk om dat ze tot een compromis kunnen komen en dat hangt vooral van de huidige leiders af. De VVD moet op sommige punten water bij de wijn doen, en de PvdA ook."

En dat moet je elkaar gunnen, op basis van onderling vertrouwen. Daarvoor is het niet noodzakelijk dat de vormgevers van een nieuwe coalitie elkaar door en door kennen. "Het schijnt dat Diederik Samsom Mark Rutte heel slecht kent en dat lijkt me eerlijk gezegd beter dan de situatie waarin Wouter Bos zat met Balkenende, die elkaar te vuur en te zwaard bestreden hadden."

Kamer aan zet
De Kamer is aan zet, als het aan Aalberts ligt. "Achter de schermen wordt natuurlijk al een week de hele dag gepraat. Dat benoemen is een formaliteit." Inhoudelijk zijn er nog wel wat beren op de weg, maar ook dat hoeft niet onoverkomelijk te zijn. "Het zijn allebei partijen die vinden dat er bezuinigd moet worden, dat je niet uit Europa moet stappen, dus er zijn heel veel aanknopingspunten om met elkaar te gaan praten."

Onderling vertrouwen, dat is volgens Aalberts dus de belangrijkste voorwaarde. "Je moet elkaar wat gunnen. Compromissen sluiten of uitruilen. Als je dat niet wilt, dan hoef je er niet aan te beginnen. Maar in principe weet je natuurlijk van tevoren al dat dat moet gaan gebeuren, dus dat kun je in een paar dagen doen. 'Kunduz' laat dat zien. Je kunt er ook een paar maanden over doen, dan denken wij allemaal dat er veel serieuzer is onderhandeld."

Gerelateerde artikelen