Nieuws18 sep '12 11:14

Erop of eronder: 'Kabinet moet PvdA en VVD worden'

Auteur: Mijke Hurkx

Een vierpartijen-coalitie is onverstandig. Dat vindt oud-PvdA-bewindsman Willem Vermeend. Hij is het met VVD-prominent Robin Linschoten eens dat de PvdA en VVD het nu eerst samen moeten doen. Dat, in tegenstelling tot de opvatting van VVD-coryfee Hans Wiegel. Hij pleit juist voor een vier-partijen-coalitie.

"Wanneer er een derde partij bij moet komen, is de formatie eigenlijk al mislukt. In de kern moeten de VVD en PvdA eruit komen en het licht in de ogen gunnen", zegt PvdA-coryfee Willem Vermeend. "Ze moeten nu snel doorpakken en laten zien dat ze eruitkomen." Opvallend, want gisteren gaf VVD-prominent Hans Wiegel aan in een interview met De Telegraaf dat Nederland het beste af is met een coalitie van vier partijen. Behalve VVD en PvdA zouden ook D66 en CDA in zo'n kabinet moeten zitten, volgens Wiegel.

Zuiver paars
18 jaar geleden gebeurde wat weinig mensen voor mogelijk hielden: een paars kabinet zonder CDA. Zonder midden, en het gaat wellicht weer gebeuren. Mark Rutte en Diederik Samson hebben hun eerste lunches inmiddels gehad. Niet onbelangrijk, want "Het moet klikken", vinden PvdA'er Willem Vermeend en VVD'er Robin Linschoten. Vermeend: "De persoonlijke verhoudingen spelen een hele grote rol. Verhoudingen zijn belangrijker dan cijfers." Wouter Bos (PvdA) en Jan-Peter Balkenende (CDA) ging lastig en het labinet viel. Als deze personen het wel met elkaar hadden kunnen vinden? "Dat was het waarschijnlijk beter afgelopen", zegt Vermeend.

Wees pragmatisch
PVDA'er Willem Vermeend was staatssecretaris van Financien en minister van Sociale Zaken tijdens die Paarse kabinetten. Belangrijk is het, dat de partijen pragmatisch blijven en samen toewerken naar een oplossing, zegt hij op BNR. "Er zijn natuurlijk ideologische scherpslijpers, maar dat werkt niet mee in de formatie. Men moet pragmatisch blijven. Robin Linschoten was in Paars 1 twee jaar staatssecretaris van Sociale Zaken en is het met Vermeend eens. "De partijen moeten er gezamelijk vertrouwen in hebben dat ze eruit komen."

Vermeend: "Je weet dat je het op moet lossen, je bent er neergezet om beleid uit te voeren. Je moet ruzies voorkomen."

"In de politieke moet je elkaar iets gunnen, de bereidheid hebben om het snel met elkaar eens te zijn over de feiten die aan de orde zijn. Gaandeweg het eerste paarse kabinet ging dat toen ook steeds beter. Maar bovenal: Doordat het beleid vruchten begon af te werpen, kregen ze weer electoraal succes. En dat werkt mee in de positieve sfeer natuurlijk", vervolgt Robin Linschoten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen