Nieuws22 okt '13 14:46

Twee verdachten kunstroof bekennen schuld

Auteur: BNR Webredactie

Twee verdachten van de roof van zeven schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal hebben voor de rechter in Roemenië schuld bekend. Hoofdverdachte Radu Dogaru gaf vandaag toe dat hij de doeken heeft gestolen. Hij vroeg zich tegelijkertijd af of het de originele doeken waren of slechts kopieën.

Het tweetal kwam als eerste aan de beurt in het hervatte proces tegen de zes Roemeense verdachten. Vijf van hen zijn in de rechtbank in Boekarest. De zesde, Adria Procop, is nog voortvluchtig. Hij wordt gezien als het brein achter de roof.

Slechte beveiliging
Radu Dogaru verwees naar de in zijn ogen slechte beveiliging van het museum. Hij was wel eens in het Louvre in Parijs geweest en daar waren de schilderijen wel goed beveiligd. In Rotterdam was de binnendeur gewoon open, zei hij. Zijn advocaat uitte eerder al veel kritiek op de beveiligingsmaatregelen in de Kunsthal.

Alexandru Bitu bekende dat hij de gestolen waar in zijn auto heeft gelegd, maar stelde dat hij op dat moment niet wist wat het precies was. Hij zei de doeken niet echt gezien te hebben maar alleen te hebben ingeladen. Toen hij doorkreeg dat het zulke waardevolle schilderijen waren, wilde hij niet meer meehelpen met het verhandelen van de kunst. "Ik dacht dat het een spel was''. De aanklager en rechter toonden zich niet onder de indruk van zijn verklaring.

Gerelateerde artikelen