Nieuws27 mei '13 11:42Aangepast op 27 mei '13 18:42

Holleeder gearresteerd in groot politieonderzoek

Auteur: BNR Webredactie

Willem Holleeder behoort niet tot de hoofdverdachten in de zaak van de zogenaamde Hollandse netwerken: een groep die actief en geworteld is in de Nederlandse onderwereld. Er zijn zeven mannen en drie vrouwen aangehouden.

"Maar over welke mensen precies zijn aangehouden doen we geen uitspraken", zegt Jirko Patist, officier van Justitie van het Landelijk parket. "Het onderzoek richt zich op de Hollandse netwerken; mensen die actief en geworteld zijn in de Nederlandse onderwereld. De organisatie richt zich met name op afpersen, zware mishandeling, bezit van vuurwapens, witwassen en handel in verdovende middelen. De hoofdverdachten zijn een 48-jarige verdachte uit Beverwijk en een 43-jarige verdachte die is aangehouden in Hilversum."

Crimineel vermogen
"Het onderzoek is nog in volle gang. Naast de ongeveer 40 doorzoekingen bij bedrijven en woningen die zich op deze organisatie richten hebben we ook doorzoekingen gedaan bij bedrijven die betrokken zijn bij exclusieve horlogehandel, waaronder de Amsterdamse Diamantbeurs. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij witwassen van crimineel vermogen."

Wát er precies in beslag is genomen, of het onderzoek zich uitstrekt tot over de grenzen en het aantal nog te verwachten aanhoudingen? Daar laat Patist zich niet over uit. Wel laat hij weten dat bij de actie 450 rechercheurs op 50 locaties doorzoekingen hebben gedaan. "Daarbij waren vijf verschillende rechter-commissarissen betrokken en 13 officieren van justitie. Een behoorlijk grote actie, waarbij beslag is gelegd op vuurwapens, dure horloges, gepantserde auto's en een flinke hoeveelheid contant geld."

Georganiseerde misdaad
Willem Holleeder werd maandag gearresteerd in het kader van een groot politieonderzoek naar georganiseerde misdaad. Bij een grote actie zijn invallen gedaan bij twee sportscholen in Beverwijk, in een penthouse in Hilversum en bij bedrijven op de diamantbeurs in Amsterdam-zuidoost. Het zou in Beverwijk gaan om de sportscholen van Dick V. die ook opgepakt zou zijn. Het OM bevestigt dat niet.

Het onderzoek is al gestart in 2009, zegt Patist. "We hebben in kaart gebracht wie deze mensen precies zijn. "We richten ons op de Hollandse netwerken. Het is een criminele organisatie die geworteld en toonaangevend is in de Nederlandse onderwereld, althans: dat is de verdenking die we tegen ze hebben."

V. sloeg Holleeder
V. sloeg Willem Holleeder onlangs een gebroken kaak. Hij zou ook gelieerd zijn aan de nieuwe motorclub No Surrender, waar Holleeder vice-voorzitter van zou worden. Holleeder zou inmiddels niets meer met No Surrender te maken hebben. Het OM gaat ook niet in op berichten dat de Amsterdamse crimineel Danny K. maandag zou zijn gearresteerd.

Holleeder's advocaat Stijn Franken meldde dat zijn cliënt maandagochtend vroeg is aangehouden. Omdat Holleeder in alle beperkingen zit, kon Franken er verder niets over kwijt.

Georganiseerde misdaad
Volgens een woordvoerder van het OM gaat het maandag om een 'operatie onder leiding van het Landelijk Parket tegen de georganiseerde misdaad'. Het OM komt later op de middag met een uitgebreide verklaring.

College Tour
Holleeder was inmiddels bijna 1,5 jaar op vrije voeten. Zijn celstraf voor de afpersing van Willem Endstra zat er begin 2012 voor twee derde op, waardoor hij de gevangenis mocht verlaten. Sindsdien haalde hij geregeld het nieuws. Zo zorgde zijn optreden in het tv-programma College Tour voor felle reacties en schreef hij een column in de Nieuwe Revu.

Eind april werd Holleeder nog aangehouden na een aangifte door misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De crimineel zou De Vries met de dood hebben bedreigd. Na het verhoor bij de politie kwam hij weer op vrije voeten. De ruzie ging over een nieuwe film over de Heineken-ontvoering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen