Nieuws28 feb '12 10:58

Minder gezag burgemeester door nationale politie

Auteur: Pieter van den Akker

Door de komst van de nationale politie boeten burgemeesters van kleine gemeenten aan gezag in als het gaat om de inzet van agenten. Dat zei VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma dinsdag op BNR.

Jorritsma, ook burgemeester van Almere, was te gast in BNR Paul van Liempt. Zij vertelde dat ze met gemengde gevoelens kijkt naar de nationale politie. Meer aansturing op het gebied van ICT juicht ze toe. Maar ze vreest het dreigende gevaar van versnippering bij de nieuwe indeling van de politietaken.

Grip kwijt
"Ik ben best wel bezorgd - en dat is de VNG ook - dat de gemeenten en de burgemeesters hun grip op het gezag van de politie enigzins aan het kwijtraken zijn door de enorme hoeveelheid landelijke prioriteiten", zei Jorritsma.

Kleine gemeenten
Zij ging verder: "Er moet een nieuwe balans worden gevonden. Als het beheer naar het 'nationale' gaat, hoe zorg je dan dat het gezag ook echt handen en voeten krijgt? Ik weet overigens dat de minister dat op zich ook wil, maar misschien is zijn referentiekader iets te veel de écht grote gemeente. Ik ben bang dat de burgemeesters van kleinere gemeenten - en daar mag ik mezelf ook toe rekenen - het moeilijk krijgen om voldoende gezag te krijgen. Bijvoorbeeld als het gaat om de bovenlokale problemen."

Ze schetste een voorbeeld: "Neem zoiets als weetteelt. Die hebben we in de regio's altijd samen bestreden. De vraag is of dat nog doorgaat."

Klik hier, hier, hier en hier om te luisteren naar Annemarie Jorritsma in gesprek met BNR's Paul van Liempt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen