Nieuws28 nov '12 07:41

Duurzame facelift met Brussels leengeld

Auteur: Pieter van den Akker

Ook Nederland krijgt keihard subsidie uit Europa. Maar dat geld moet dan wel gewoon worden terugbetaald.

Veel Europees geld dat bestemd is voor regionale ontwikkeling wordt nog steeds over de balk gegooid. Dat moet anders, zegt Brussel, en daarom worden dit soort subsidies omgezet in leningen. Onder andere de oude stadshavens van Rotterdam, die zich opmaken voor een duurzame facelift, maken daar gebruik van.

Europa-verslaggever Anke Truijen sprak erover met Koen Westhoff van de gemeente Rotterdam. "Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europese fonds voor de regionale ontwikkeling."

Broedplaats
Westhoff, verantwoordelijk voor internationale investeringen, leidt Truijen rond in een apart gebied, zegt de laatste. "Aan de ene kant zien we oude havenkantoren, we zien grote loodsen, een klein woonwijkje en kranen. En hier gaat Europees geld naar toe."

Westhoff bevestigt: "Klopt. Hier was vroeger heel veel bedrijvigheid. Die is voor een deel vertrokken naar de Maasvlaktes. Tegelijkertijd is het ook de broedplaats voor nieuwe, innovatieve bedrijvigheid. Daarbij gaan we een relatie proberen te leggen tussen water, duurzaamheid en nieuwe technologieën."

Elektrische scooters
Westhoff en de verslaggever lopen een andere loods in. "Het mooie wat je hier ziet is dat de oppervlakte met plakband is afgetapet. Hier vindt de assemblage van elektrische scooters plaats. Het mooie vind ik dat je 30 meter verderop een groot lasproces ziet waar veel grotere machines worden gemaakt."

Maar waarom vragen ze 'Brussels' geld, kan de gemeente Rotterdam hier niet voor zorgen? Westhoff: "Gemeente Rotterdam ondersteunt het ook. Maar het is grotendeels gevoed met Europees geld. Dat doen we niet met subsidies, want we schrijven als overheid niet voor wat er moet gebeuren, maar wel wat we willen ondersteunen."

Innovatieplekje
De vraag is wat Brussel ziet in dit Zuid-Rotterdamse innovatieplekje. "Ze zien dat ook hier een nieuwe toekomst geboren kan worden", antwoordt hij. Dat je het van nieuwe, vaak kleinschalige, initiatieven moet hebben, maar belangrijker is dat het vaak kopieerbaar en reproduceerbaar is. Zodat je vergelijkbare zaken kan opzetten in de rest van Europa."

Op dit moment is meer dan de helft Europees geld. "Het idee is, uiteraard, dat het hoogstens de helft is en voor de rest private middelen."

Geld uit Brussel vergemakkelijkt dit soort initiatieven, zegt Westhoff. "Als er middelen uit Europa zijn die je daarvoor ter beschikking kunt stellen, dan is niks logischer dan ze ook toe te passen."

Gerelateerde artikelen