Nieuws22 nov '12 06:38Aangepast op 22 nov '12 11:04

Een nieuwe slag in de begrotingsstrijd

Auteur: Anne-Greet Haars

Premier Rutte moet vandaag proberen een verhoging van de Europese begroting proberen te voorkomen. En daar bovenop wil hij ook de bijdrage van Nederland omlaag brengen.

De laatste maanden wordt in Brussel veel gepraat over de begroting van de EU voor de komende zes jaar. Logisch, want 17 lidstaten krijgen daar substantiële bedragen voor bijvoorbeeld nieuwe wegen, het efficiënter maken van de landbouw of voor het verbeteren van onderwijs en innovatie, zoals de voorzitter van de Europese Commissie José Barroso gisteren in het parlement opnieuw betoogde.

Verhoging
Maar de door Barroso’s commissie voorgestelde verhoging van 5 procent tot 1 biljoen euro gaat Nederland en veel andere Noord-Europese landen te ver. Beloofd of niet, dat zal niet gebeuren, stelde kersvers minister van Financiën Dijsselbloem bij de NOS: “Omdat het om grote bedragen gaat en een groot deel van de raad echt zegt dat die ruimte er gewoon niet is.”

In het regeerakkoord tussen de VVD en PvdA staat dat 'de Europese begroting in lijn dient te zijn met de nationale begrotingen'. En dat kan je zo uitleggen: Als Nederland moet bezuinigen, dan geen hoger budget voor Brussel.

Boeren en vissers
Daarbij willen PvdA en VVD het geld voor de fondsen voor arme regio's - de zogenaamde cohesiefondsen - terugschroeven. En ook moeten boeren en vissers minder subsidie krijgen, want de Nederlandse sector is al efficiënt genoeg. “De doelstelling van een land als Roemenië is totaal anders als dat van Nederland. De opvattingen in Europa over wat je zou moeten en willen doen verschillen nogal”, vertelt Siem Jan Schenk van LTO Nederland.

Een derde punt voor Rutte is de korting op de afdracht, die Nederland en Engeland hebben bedongen. Het zal bij veel kiezers slecht vallen, als dat miljard weer betaald moet worden. Nederland krijgt die korting omdat ze meer afdragen aan de Europese Unie dan zij aan Europese subsidies terugkrijgen.

Voorbeeld
Hoe lastig het politieke wespennest van Europese belangen is, blijkt uit het volgende voorbeeld. Onlangs bracht de Franse president Hollande een bezoek aan Polen. Beide landen profiteren bovengemiddeld van de miljarden aan landbouwsteun. Daarnaast profiteert Polen ook van het geld voor arme regio's. Die twee landen zouden elkaar kunnen steunen. Als Spanje en Italië zich daarbij aansluiten – en daar lijkt het op – dan heeft dat blok nog maar een paar kleine landen nodig om stevige blok te vormen.

Innovatie en duurzaamheid
Maar Nederland wil liever meer geld voor innovatie en voor duurzaamheid. Dat eerste wil Duitsland ook, maar aan dat tweede hecht Merkel juist minder waarde, net zoals Finland daar geen prioriteit voor heeft. Dat land houdt weer liever het fonds in stand, dat bedoeld is voor ontwikkeling van dunbevolkte gebieden. Laat dat nou weer iets zijn waar Nederland geen boodschap aan heeft.

Het lijkt er dan ook op dat de Engelse premier Cameron de beste papieren heeft: hij zou zijn veto het liefst gebruiken om helemaal geen akkoord te krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen