Nieuws20 dec '12 13:11

Tsjechië fraudeert met EU-geld

Auteur: Karin Backx

Tsjechië kan voorlopig fluiten naar 450 miljoen euro uit Brussel. Het land fraudeert op grote schaal met Europese subsidies. Honderden miljoenen euro's zouden onrechtmatig besteed zijn.

Dat stelt Trouw op basis van geheime documenten van de Europese Rekenkamer en de Europese Commissie. Volgens de krant bagatelliseert de commissie de fraude. Tsjechië is met 450 miljoen euro gekort, maar de omvang van de onregelmatigheden is veel groter.

Stefan Bos BNR-correpondent in Oost-Europa: “Volgens de Europese Commissie zou het gaan om vele honderden miljoenen euro’s, omdat ze zich gewoon niet houden aan afspraken. Dan heb je het vooral over openbare aanbestedingen.”

Prijsafspraken
De geheime rapporten beschrijven hoe de fraude werkt. Er zijn prijsafspraken gemaakt. Projecten zijn niet beoordeeld op hun economische relevantie. Budgetten zijn grof overschreden. Specificaties van aanbestedingen zijn zo opgesteld, dat slechts één bedrijf eraan kon voldoen.

Volgens Bos is het “een enorme straf” die de Europese Commissie hier oplegt aan Tsjechië. “450 miljoen euro is voor Tsjechië heel veel geld. Zeker voor zo’n voormalig communistisch land. Hiermee wil de commissie toch echt aangeven dat het zo niet langer kan en tegelijkertijd is het ook een waarschuwing naar talrijke andere Oost-Europese EU-lidstaten, die eigenlijk gewoon hetzelfde doen.”

Straf
Tsjechië krijgt als straf van Brussel tien procent minder steun voor infrastructuur en vijf procent minder steun voor milieu. Dat komt neer op ongeveer 450 miljoen euro en is volgens Trouw het resultaat van ‘handjeklap’ tussen Brussel en Praag. Tsjechië is door Brussel al eerder gewaarschuwd wegens misstanden.

Enorme ramp
Volgens Bos is het korten op de subsidies voor Tsjechië “werkelijke een enorme ramp". "Het land gaat al gepaard onder een enorme economische crisis. Ze doen het bijvoorbeeld veel slechter dan buurland Slowakije.”

De Europese Commissie is verantwoordelijk voor de controle op de uitgaven van de Brusselse subsidies. Regelmatig komt er een delegatie uit Brussel voorbij. Stefan Bos: “Ze hebben in hun woordenboekje alle mooie woorden die Brussel leuk vindt, bijvoorbeeld solidariteit en voor de rest gebeurt er in de praktijk niks. Dan gaat zo´n delegatie weer terug naar Brussel en gaan ze gewoon vrolijk verder. Ik denk dat dat ook het probleem is bij Tsjechië. Ze houden zich niet aan de jaarlijkse verslagen, die volgens EU-richtlijnen gedaan moeten worden.”

Hongarije
Uit het rapport blijkt nu dat de beoordelingen niet te vertrouwen zijn en dus een probleem voor Tsjechie. Of het zich alleen beperkt toch Tsjechië, vraagt Bos zich af. “Als ik bijvoorbeeld kijk naar Hongarije, daar heb je in feite hetzelfde probleem met openbare aanbestedingen."

"Als je ziet hoe de afgelopen jaren de wegen zijn aangelegd, kwam dat in feite terecht bij een hele kleine groep bedrijven, die dan ook nog eens vriendjes zijn van de huidige premier. Dat is toch wel iets waar de Europese commissie ook naar gaat kijken,” verwacht Bos.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen