Nieuws14 jan '13 17:47

'Nederlanders drinken minder bier in 2013'

Auteur: Remco Tomesen

Door de verhoging van de BTW, nieuwe leeftijdsgrenzen en een accijnsverhoging gaan Nederlanders in 2013 minder bier drinken, verwachten bierbrouwers.

"De markt staat onder druk", zegt directeur John Halmans van Gulpener. De laatste jaren krimpt de totale biermarkt jaarlijks met enkele procenten. En 2013 zou de markt nog wel eens extra kunnen krimpen, door nieuwe regels en belastingen.

Halmans: "Voor dit jaar is er door de overheid weer een accijnsverhoging afgekondigd. Daarnaast gaat de leeftijdsgrens omhoog. Dat is van impact op de bierconsumptie."

Duitsland
Terwijl in Nederland de belastingen omhoog gaan, blijven die in Duitsland gelijk. Nederlanders kiezen er dan ook steeds vaker voor om een biertje over de grens te drinken. "In de grensgebieden zien we steeds meer dat consumenten naar Duitsland gaan. Er vloeit omzet weg naar buurlanden."

Ook de hoge bierprijzen in de Nederlandse horeca zouden oorzaak kunnen zijn van de krimpende biermarkt. Uit onderzoek van SEO Economisch onderzoek bleek dat afspraken tussen brouwers en horeca, over financiering en het exlusief afnemen van een biermerk, tot hogere inkoopprijzen voor bier leiden.  Die worden vaak doorberekend aan de consument.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen