Programma22 feb '12 08:00

RIVM: zoutconsumptie is zorgwekkend

Auteur: Edme Koorstra

Een ruime meerderheid van de Nederlanders gebruikt dagelijks meer zout dan goed voor ze is.

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat 85 procent van de bevolking boven de maximum richtlijn van zes gram per dag zit. Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram per dag en vrouwen 7,5 gram per dag, aldus het RIVM woensdag.

Jong geleerd
De hoge zoutconsumptie begint al op jonge leeftijd, meldt het onderzoeksrapport. Jongens krijgen via voeding dagelijks gemiddeld 8,3 gram binnen, meisjes 6,8 gram. "De uitkomsten van dit onderzoek zijn zorgwekkend'', zegt Hans Verhagen, hoofd van het Centrum voor Voeding en Gezondheid bij het RIVM.

Vlees
Het RIVM onderzocht ook de bronnen van het teveel aan zout. Het meeste wordt gebruikt in de warme maaltijd (36 procent). Het zout zit vooral in vleesproducten en sauzen. Andere belangrijke bron is de lunch (31 procent) met veel zout in brood en kaas.

Hoge bloeddruk
Het meeste zout wordt thuis geconsumeerd. Opvallend is dat mensen die veel zout eten, meer eten en drinken. Veel zout in het voedsel kan hoge bloeddruk veroorzaken waardoor het risico van hart- en vaatziekten en daardoor vroegtijdig overlijden toeneemt.

Mensen moeten gezonder en evenwichtiger eten, vindt het RIVM. "Een andere, betere samenstelling van voedingsmiddelen kan helpen de volksgezondheid te verbeteren", aldus Hans Verhagen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen