Programma6 feb '12 14:26

Minder slaappillen, meer slaap?

Auteur: Marjan van den Berg

Huisartsen schrijven steeds minder slaappillen voor. Komt dat doordat we minder slaapproblemen hebben of doordat ze niet meer worden vergoed?

Dat blijkt uit gegevens van de Universiteit Utrecht en het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, NIVEL.

Het onderzoek is uitgevoerd met gegevens uit het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). Dit telt 84 huisartspraktijken met 350.000 ingeschreven patiënten.

Sinds 2009 worden slaapmiddelen niet meer vergoed. Sindsdien wordt ook minder vaak de diagnose angst -of slaapstoornis gesteld.

Nadat de vergoeding in 2009 was afgeschaft, stelden huisartsen minder nieuwe diagnoses van slaapstoornissen, namelijk 2.863 in 2009 tegenover 3.254 het jaar daarvoor.

Ook het verslavende medicijn benzodiazepines werd minder vaak voorgeschreven. De slaappillen kunnen op korte termijn werken, maar op lange termijn verslavend zijn of niet meer werken.

Zelf betalen
Waar hebben we die daling nu aan te danken? Zijn we beter gaan slapen?

Die vraag kan Liset van Dijk, programmaleider van NIVEL, niet beantwoorden. Zij heeft alleen vastgesteld dat mensen minder vaak met slaapproblemen op de huisarts af stappen. "Misschien omdat mensen denken: ik weet dat ik die pillen zelf moet betalen, dus ik ga toch niet naar de dokter daarmee."

Simpele dingen
Toch blijven mensen met echt grote slaapproblemen de middelen wel gebruiken.

Van Dijk denkt dat het niet vergoeden van slaapmiddelen een preventieve werking heeft bij mensen die tijdelijk wat moeite hebben met inslapen: "dat huisartsen daar proberen veel meer op andere maatregelen te wijzen die je kunt nemen. Bijvoorbeeld rust nemen voor je gaat slapen, niet tv kijken, dat soort simpele dingen".

Gerelateerde artikelen