Nieuws22 nov '13 12:54

Voetbalvader houdt onschuld vol

Auteur: Marjan van den Berg

“Ik ben onschuldig, ik heb helemaal niets gedaan. Ik heb juist geprobeerd mensen uit elkaar te halen”, zei El Hassan D., de enige meerderjarige verdachte in de strafzaak rond de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, vanochtend voor het gerechtshof in Leeuwarden.

Image

Het hof behandelt de zaak momenteel in hoger beroep. Eerder deze week heeft het hof de zaken met de zes minderjarige verdachten besproken, achter gesloten deuren. D. (51) is de vader van een van de betrokken spelers.

Volgens D. klopt er niets van verklaringen waarin staat dat hij geweld heeft gebruikt. Een van de getuigen heeft gezegd dat D. Nieuwenhuizen (41) een kopstoot heeft gegeven. Leugens, zegt D.

De ondervraging van D. door het hof leidde vanmorgen tot een stekelige sfeer. Raadsman Sidney Smeets maakte bij herhaling bezwaar tegen de manier waarop het hof D. dossierstukken voorhield. Smeets meent dat er aanzienlijk minder belastende getuigenverklaringen tegen zijn cliënt liggen dan het hof volgens hem suggereert.

Niet veel bewijs
Afgaand op de bewijzen tegen de verdachte is het standpunt van de advocaat best te begrijpen, zegt verslaggever Jeroen Stans. “Op geen enkele foto zie je dat de voetbalvader schopt of slaat richting de grensrechter.”

Er ligt wel een verklaring van een zoon van de grensrechter over geweld van de kant van de vader, maar, zegt Stans, “verder is er niet zo heel veel bewijs tegen hem”.

Desondanks bleek vanochtend dat het OM erbij blijft dat de man veel te verwijten valt. Later vandaag zal het strafeisen formuleren tegen alle verdachten.

Spreekrecht
In tranen hebben de zonen van Nieuwenhuizen gebruik gemaakt van hun spreekrecht. In de rechtszaal zeiden ze dat de verdachten geen verantwoordelijkheid hebben genomen door in hoger beroep te gaan.

De jongens wezen op de leegte in hun leven doordat hun vader hen is ontnomen. Een van hen zei dat hij de decembermaand vreest. Hij is binnenkort jarig en vierde vorig jaar z’n verjaardag naast de kist van z’n vader. Een andere zoon zei doodsbang te zijn dat de verdachten wraak nemen als ze vrij komen.

Eén van de verdachten wilde na afloop reageren op het betoog van de familie en zei dat het heel erg te vinden wat er is gebeurd en de familie sterkte te wensen.

De rechtbank in Lelystad veroordeelde D. eerder dit jaar tot 6 jaar cel wegens doodslag. De zes minderjarigen hebben jeugddetentie opgelegd gekregen.

Nieuw Sloten
Nieuwenhuizen werd op 2 december geschopt en geslagen door een groep spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten, na een wedstrijd tegen Buitenboys uit Almere.

De wedstrijd vond plaats op het terrein van Buitenboys. De vlam sloeg in de pan na het eindsignaal. Nieuwenhuizen werd tegen de grond gewerkt en door meerdere personen mishandeld. Ook de keeper van Buitenboys kreeg klappen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen