Nieuws14 dec '12 06:05

Grote onduidelijkheid over veranderingen huizenmarkt

Auteur: Pieter van den Akker

Er heerst een gebrek aan kennis over wat er gaat veranderen op de huizenmarkt. Ruim driekwart van de makelaars geeft aan dat kopers niet weten wat de nieuwe belastingmaatregelen voor de woningmarkt inhouden.

En toch besluiten ze nog maar snel een huis te kopen, blijkt uit onderzoek van makelaarsvereniging VBO.

VBO-makelaars hebben sinds november - het moment dat de strengere hypotheekregels bekend werden - ruim 30 procent meer woningen verkocht dan voorheen. Het aantal bezichtigingen (25 procent) als transacties (30 procent) is beduidend toegenomen. Het lijken vooral starters die meer interesse hebben omdat alleen zij optimaal kunnen profiteren van de oude hypotheekregels.

Leencapaciteit
Directeur van het VBO, Hans van de Ploeg: "Men heeft zoveel onduidelijkheid, dat men zegt: één ding is zeker, de regels worden strenger dus laten we de kans maar wagen om dat huis te kopen wat we al een poosje in gedachte hebben."

Verschillende aanpak banken
Maar of de hypotheken van die woningen onder de oude of de nieuwe regels vallen is nog onduidelijk volgens Hans van der Ploeg.

"We hebben van de minister gehoord dat de koopovereenkomst voor 31 december ondertekend moet zijn, allleen de vraag is tot wanneer de banken nog omgaan met de oude fiscale regels. Onder welk regime handelen ze de hypotheekvraag af? De banken gaan er heel verschillend mee om. De vraag is wanneer een bank gaat zeggen dat ze de regels van 2013 gaan volgen, terwijl de overeenkomst nog in 2012 is getekend", vertelt Van der Ploeg.

---------------------------

Wat moet er volgens u gebeuren om de woningmarkt vlot te trekken? Laat het ons weten!

U kunt reageren via de BNR app en bnr.nl en na 9 uur kunt u ook bellen [op 020 468 0000].


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen