Nieuws22 mrt '12 18:40Aangepast op 22 mrt '12 19:31

Plasterk: situatie Portugal zorgwekkend

Auteur: Karin Backx

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk noemt de economische situatie in Portugal zorgwekkend. "Een recessie binnen de muntunie kan ook buiten Europa om zich heen grijpen," zegt hij in BNR's Petra Grijzen.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk heeft minister Jan Kees de Jager gevraagd naar zijn inschatting van de economische situatie in Portugal.

"Als je naar de getallen kijkt zit Griekenland toch dichtbij Portugal, als het gaat om de arbeidsproductiviteit, het achterblijven van de groei en de staatschuld. Dan is er wel reden voor zorg en De Jager bevestigde dat ook," zegt Plasterk in BNR's Petra Grijzen.

Hoge staatsschuld
"Een hoge staatschuld is op zichzelf niet zo erg, als je maar voldoende produceert als land, dan groei je langzaam uit die schuld."

"Maar wat Portugal heeft en wat eigenlijk Griekenland ook heeft er heel weinig wordt gemaakt, wat men buiten Europa verkoopt. Dan blijft die schuld staan."

Zorgwekkend
Dit is volgens Plasterk aan alle kanten zorgwekkend. "Als er een recessie binnen de muntunie is dan kan die ook buiten Europa om zich heen grijpen. Daarom waarschuwt het IMF Europa ook dat ze niet verder in een recessie moeten verkeren, want daar kan de hele wereld last van krijgen."

Daarnaast kan het dus ook zo zijn dat het land weer aanspraak moet gaan maken op het noodfonds. Plasterk staat in principe open voor extra hulp, maar wel onder strenge voorwaarden. "Het noodfonds is er om als een soort achtervang op te treden, om te voorkomen dat landen koppie onder gaan." Als landen failliet dreigen te gaan, moeten we volgens hem wel ingrijpen. 

De Jager
Minister Jan Kees de Jager van Financiën noemde eerder vandaag de macro-economische cijfers van Portugal "heel verontrustend'' en zorgelijk. Maar het land is er volgens hem wel veel beter aan toe dan Griekenland, dat toch een "exceptioneel geval'' is.

Dat zei hij donderdag in een Kamerdebat over de Europese schuldencrisis. De Jager zegt dat het met Portugal beter gaat dan met Griekenland, maar minder goed dan met Ierland, dat net als de andere twee noodsteun van de Europese Unie heeft gekregen. Positief is dat Portugal hard werkt aan hervormingen en bezuinigingen en een minder hoge staatsschuld heeft dan Griekenland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen