Nieuws26 mrt '12 17:25

Merkel geeft ruimte voor groter noodfonds

Auteur: Anne-Greet Haars

Duitsland is bereid om mee te werken aan een tijdelijke verruiming van het noodfonds voor eurolanden. Tot op heden keerde Duitsland zich altijd tegen elke mogelijke verruiming van de noodfondsen.

Volgens bondskanselier Angela Merkel kunnen het huidige tijdelijke noodfonds (EFSF) en het structurele fonds (ESM), dat in juli wordt geactiveerd, de komende jaren naast elkaar bestaan. Het nieuwe fonds van 500 miljard euro zou daarmee bovenop de al toegezegde leningen aan Portugal, Griekenland en Ierland ter waarde van 200 miljard euro komen.

Duur
Die situatie kan volgens Merkel duren totdat die oude leningen zijn terugbetaald. Daarna blijft alleen de 500 miljard euro van het ESM over voor steun aan eurolanden.

Baas EFSF
Klaus Regling, de baas van het tijdelijke noodfonds EFSF, zei maandag in een interview van het Duitse blad Focus dat het vergroten van het reddingsfonds voor de eurzone de financiële markten gerust zal stellen.

"Of het nu goed of slecht is, het is een feit. Grote bedragen creëren rust'', aldus Regling in een interview dat maandag verschijnt in het Duitse blad Focus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen