Nederlands Repair Café verovert de wereld
In Nederland zijn er nu al honderd Repair Cafés, waar vrijwilligers apparatuur van buurtgenoten repareren. Het buitenland lonkt voor het steeds verder in populariteit groeiende concept.
"Broodroosters, koffiezetapparaten, staafmixers, lampjes, cd-spelers, stoelen, speelgoed, fietsen." Oprichter Martine Postma van somt op met welke kapotte spullen mensen zoal naar een Repair Café komen. In 2011 werd de start gemaakt met één café, maar de populariteit is in korte tijd hard gegroeid, vertelt ze. "Eind 2011 waren er twintig café's, inmiddels zijn er honderd, verspreid over het hele land. Het explodeert."
Hobby
Het concept is vrij simpel: een café waar vrijwilligers apparaten en spullen van mensen uit de buurt repareren. Café's vinden die vrijwilligers gewoon bij hen in de buurt, vertelt Postma. "Het blijkt dat er overal nog mannen en vrouwen zijn die heel handig kunnen repareren. Die vinden het vaak ook ontzettend leuk: het is hun grootste hobby. Het zijn vaak ook mensen met tijd. Ze zijn ofwel met pensioen, of tijdelijk werkloos."
Postma omschrijft hoe een bezoek aan een reparatiecafé in zijn werk gaat. "Je gaat aan tafel zitten bij een reparateur en dan ga je samen je meegebrachte apparaat repareren. Het gaat ook om het contact met buurtgenoten, nieuwe mensen ontmoeten en waarderen. En je leert er ook zelf nog iets van."
Bijdrage
In principe is de reparatie kosteloos, maar in de praktijk wordt bijna altijd een vrijwillige bijdrage gegeven aan de reparateur. "Er staan overal vrij prominente fooienpotten", vertelt Postma. "En mensen vinden het ook fijn iets te kunnen geven als er waarde is toegevoegd aan hun spullen."
Het Nederlandse idee slaat nu ook aan in België, Duitsland én Amerika. "Café's aldaar mailen ons en krijgen een gratis informatiepakket waarmee ze een Repair Café kunnen opzetten. We kregen mailtjes uit Japan, Brazilië en Australië. En in Palo Alto in Amerika waren laatst driehonderd bezoekers in hun Repair Café."