Nieuws28 okt '12 14:35

Cyprus bijna rond met trojka

Auteur: Fleur de Bruijn

Euroland Cyprus is dicht bij een overeenkomst met de trojka van EU, ECB en IMF over een steunpakket voor het land.

Vassos Shiarly (L). EPA
Vassos Shiarly (L). EPA

Dat heeft de Cypriotische minister van Financiën Vassos Shiarly zondag gezegd tegen de krant Kathimerini.

Volgens Shiarly is een overeenkomst nabij, maar zijn er nog vier of vijf punten die resteren. "We denken dat we de verschillen met de trojka kunnen overbruggen. Er zijn nog een paar kleine punten, maar het grootste deel van de verschillen is opgelost.''

Akkoord ondertekenen
De minister hoopt voor een bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurolanden op 12 november een deal rond te hebben.
Shiarly zei dat een delegatie van de trojka spoedig zal arriveren in Cyprus om een akkoord te ondertekenen.

Cypriotische banken
Cyprus vroeg in juni steun aan bij de trojka. De Cypriotische banken zijn hard geraakt door de Griekse crisis. Vorige week maakte Cyprus een bezuinigingspakket van 3,9 miljard euro tot en met 2016 bekend. Daarin worden de lonen van ambtenaren tot 12,5 procent verlaagd, de belastingen verhoogd en wordt in uitkeringen gesneden.

Politieke strubbelingen
De gesprekken tussen Cyprus en de trojka worden al maanden gehinderd door politieke strubbelingen in Nicosia. De Cypriotische partijen willen minder zware ingrepen dan de trojka wenst.

Totale steunpakket
Het totale steunpakket voor Cyprus zou meer dan tien miljard euro kunnen bedragen, ofwel 60 procent van de Cypriotische economie. De Cypriotische banken leden een verlies van vier miljard euro op Griekse schulden. Eerder deze maand verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor's de kredietwaardigheid van Cyprus nog dieper in de rommelstatus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen