Nieuws23 okt '13 08:06

Is Detroit wel écht failliet?

Auteur: Reinout van Wagtendonk

Detroit heeft meer dan 18 miljard dollar aan schulden; er zijn meer dan 100.000 schuldeisers. Maar is de roemruchte autostad wel echt failliet? Een rechter begint vandaag hoorzittingen over de vraag of het aangevraagde faillissement rechtsgeldig is, of dat de stad nog wel degelijk genoeg geld heeft om de pensioenen en andere verplichtingen gewoon door te kunnen blijven betalen.

BreakingNews
Detroit werd in juli Amerika’s grootste stad ooit die bankroet ging. Dat was breaking news.
Of althans: er werd faillissement aangevraagd voor Detroit, de grootste stad van de staat Michigan.  Er volgden onmiddelijk processen om te voorkomen dat die drastische stap ook echt zou kunnen worden uitgevoerd door gouverneur Rick Snyder van Michigan en de door hem aangestelde bewindvoerder in Detroit, Kevyn Orr. Eén rechter op staatsniveau bepaalde al snel dat ze juridisch gesproken hun boekje te buiten waren gegaan.

De hogere rechter Steven Rhodes van de federale faillissementsrechtbank begint vandaag met het horen van argumenten over de financiele staat van Detroit. Hij moet meer stellig de vraag beantwoorden of Detroit inderdaad blut genoeg is om via faillissement de schulden te kunnen saneren, of niet blut genoeg en dus manieren zal moeten vinden om op eigen houtje verantwoordelijk te blijven voor het volle pond.

Dresden
Grote delen van de stad zien eruit alsof er een oorlog heeft gewoed, als Dresden na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Zo begon deze week één van de vele reportages die er de laatste decennia zijn gemaakt over de verloedering van wat ooit een van Amerika’s meest trotse industriele centra was. Nu staan tienduizenden woningen, winkels en fabriekspanden er uitgebrand bij. Emblematisch voor de problemen is dat het materieel van de brandweer vaak zo gammel is dat er niet effectief geblust kan worden, klaagde deze brandweerman. Alles wat hij had in het geval van een recente autobrand was een tuinslang van de buren...

CarFire
De redenen voor het verval van Detroit zijn gevoegelijk bekend. De auto-industrie die steeds minder werk bood. Rassenspanningen: veel blanke inwoners die de stad de rug toekeerden. Steeds minder belastinginkomsten. Een overblijvende bevolking van veel kansarmen die meer dan gemiddeld op overheidssteun zijn aangewezen.Pensioensverplichtingen die werden aangegaan in betere tijden. Grootschalige corruptie: de voormalige burgemeester Kwame Kilpatrick kreeg daar twee weken geleden 28 jaar gevangenisstraf voor...

Mayor
Ondanks alle ellende in het grootste deel van de stad blijft Detroit’s centrum er knap en uiterlijk welvarend uitzien. Het Detroit Institute of Arts is een wereldberoemd museum, met een door de industriele baronnen van ooit gefinancierde kunstcollectie die miljarden waard is. Hee, verkoop die Van Gogh’s en Matisse’s en Brueghel’s dan, dan kan je de gemeentepensioenen blijven voldoen en andere schuldeisers afbetalen.

Dat is een van de argumenten die faillissementsrechter Rhodes zal moeten overwegen wanneer hij na de hearings van deze week moet bepalen of Detroit al dan niet failliet mag gaan. Detroit is het meest dramatische voorbeeld in de VS van een bankroete stad, maar lang niet de enige die op het randje balanceert. Andere probleemsteden kijken mee. De beslissing later dit jaar van de federale faillissmentsrechtbank over Detroit wordt ook voor het lot van andere wankelende steden in de VS belangrijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen