Nieuws12 mrt '12 01:14Aangepast op 12 mrt '12 10:34

Ruim baan voor de leefomgeving

Auteur: Thijs Baas

Ondernemen in de leefomgeving moet in Nederland veel eenvoudiger. Dat vindt ook minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen, die daarvoor de Omgevingswet flink wil vertimmeren.

Daarom lanceert Schultz van Haegen dinsdag een site, waar ondernemers kunnen reageren op de kabinetsplannen, om enige structuur aan te brengen in de huidige jungle van regels en wetten op het gebied van ruimtelijke ordening.

Liefst zestig wetten en honderd algemene maatregelen van bestuur komen eraan te pas om de inrichting van Nederland voor te schrijven. En dan hebben we het nog niet over de honderden ministeriële regelingen. Minister Melanie Schultz van Haegen wil orde in deze bureaucratische chaos scheppen en daarom werkt ze aan een "overzichtelijke, begrijpelijke, eenduidige en toegankelijke" wet.

Groen licht
Schultz van Haegen heeft inmiddels groen licht van de ministerraad om de volgende stap te zetten in de nieuwe Omgevingswet. Onder het motto Eenvoudig Beter is er al een schets gemaakt van hoe de wet eruit moet gaan zien. "Je kiest niet voor zo'n majeure aanpak zonder daar alle partijen uitgebreid bij te betrekken, want je wilt niet dat het in de praktijk strandt", zegt Schultz van Haegen in het Financieele Dagblad.

In 2013 hoopt de minister deze "grootste wetgevingsoperatie sinds de Tweede Wereldoorlog" naar de Tweede Kamer te sturen. Maar lastig zal het zeker worden, want ondanks de grote behoefte aan investeringen in de leefomgeving erkent ook Schultz van Haegen dat het terugdringen van de staatsschuld op dit moment prioriteit heeft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen