Nieuws13 mei '13 14:23

Vivaldi en Mozart klonken nog nooit zo zuivel

Auteur: Anne-Greet Haars

Koeien die naar klassieke muziek luisteren en psychiatrische patiënten die de lekkerste yoghurt van het land maken: in het noordoosten van Spanje, vlak onder de Pyreneeën, staat een opmerkelijk zuivelbedrijf.

En de yoghurtcoöperatie van La Fageda is nog een commercieel succes ook, zegt correspondent Lex Rietman. De formule is simpel en doeltreffend, zo blijkt, onder meer uit het feit dat La Fageda qua rendement op de derde plaats staat in de regio, na twee zuivelmultinationals. En dat voor een bedrijf dat als voornaamste doel heeft om het leven van geestelijk gehandicapten en mensen met een geestesziekte wat te verlichten.

In de koeienstallen klinkt klassieke muziek. Daar worden de koeien rustig van, zegt medewerker Juan, één van de 120 psychiatrische patiënten en gehandicapten die er hun brood verdienen. En als de koeien ontspannen zijn, geven ze betere melk en krijgen ze betere yoghurt. "Voorop staat dat het product lekker wordt gevonden en daarna is het mooi als mensen onze manier van werken sympathiek vinden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen