Nieuws14 mrt '13 16:18Aangepast op 14 mrt '13 16:47

Bouwers voorzien rampjaar

Auteur: Marjan van den Berg

Nederlandse bouwers zijn niet te spreken over het woonakkoord van het kabinet. Ze verwachten wederom een dramatisch jaar.

Dat zegt directeur Nico Rietdijk van de Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers, naar aanleiding van de presentatie van cijfers over 2012.

Volgens Rietdijk biedt het woonakkoord de noodlijdende bouwers geen soelaas. "De btw-verlaging van 6 procent geldt eigenlijk alleen voor verbouw- en renovatiemarkt. Daarnaast lopen woningbouwers massaal aan tegen het feit dat corporaties nauwelijks nog in nieuwbouw kunnen investeren. En ten slotte merken we dat de financieringsmogelijkheden van starters nog steeds erg ingewikkeld zijn."

1950
Het afgelopen jaar was voor projectontwikkelaars en woningbouwers het slechtste jaar sinds 1950, met nauwelijks 14.000 verkochte nieuwbouwwoningen. Maar dit jaar dreigt volgens de vereniging pas echt dramatisch te worden.

Naar verwachting blijft de verkoop van nieuwe huizen in 2013 steken op 10.000. Vóór de crisis was dat nog 44.000, zegt de vereniging.

Toch is er volgens Rietdijk nog vraag genoeg, maar liggen de kosten voor de bouwers tegenwoordig een stuk hoger, bijvoorbeeld als gevolg van een hogere btw en kosten van gemeenten. "Er is een geweldig spanningsveld ontstaan tussen aan de ene kant wat wij in deze markt (...) voor onze woningen kunnen vragen en aan de andere kant wat wij aan kosten hebben."

Herstel
De Nederlandsche Bank meldde donderdag dat op de woningmarkt de ergste prijsdalingen nu wel achter de rug zijn. De bouwondernemers delen deze verwachting, zegt Rietdijk, maar: "we kunnen eigenlijk niet veel langer wachten. Als je in één keer een paar miljoen minder omzet hebt, waar moet je met je mensen heen?"

De bouwers hebben volgens de directeur een zetje nodig. "Dat herstel gaat er komen, wij geloven dat, maar we hebben echt een zetje nodig om straks nog te kunnen bouwen en om het economisch herstel dat eraan zit te komen, daadwerkelijk te faciliteren."

Gerelateerde artikelen