Nieuws12 dec '11 17:51Aangepast op 13 dec '11 11:14

Cameron verdedigt zich [update]

Auteur: Marjan van den Berg

Premier David Cameron moest maandag aan het Britse parlement tekst en uitleg komen geven over zijn optreden op de eurotop, vorige week. Hij blijft erbij dat hij in Brussel de juiste beslissing heeft genomen.

In Brussel wilde Cameron als enige niet meedoen aan een nieuw EU-verdrag met strenge begrotingsregels voor de lidstaten.

Tegenover het parlement zei de premier dat hij "oprecht op zoek was naar een overeenkomst''. Hij zei "in goed vertrouwen'' te hebben onderhandeld en dat zijn eisen "bescheiden, redelijk en relevant'' waren.

EU belangrijk
De premier zei verder dat lidmaatschap van de EU van levensbelang is voor Groot-Brittannië. "We zijn een handelsland en we hebben de Europese interne markt nodig voor de handel, investeringen en banen.'' De gebeurtenissen van afgelopen week doen daar volgens Cameron niets aan af.

Volgens peilingen wordt het Brusselse veto van Cameron overigens ruimhartig gesteund door de Britse kiezers.

Waar is Nick Clegg?
Vicepremier Nick Clegg van de Liberaal-Democraten is juist erg teleurgesteld door de opstelling van Cameron. Opvallend genoeg was Clegg, tegen de traditie in, afwezig bij het debat. Volgens Clegg zou zijn aanwezigheid alleen maar afgeleid hebben.

Gerelateerde artikelen