Nieuws3 jun '12 21:45Aangepast op 4 jun '12 06:23

Cruijff: Van Marwijk doet het uitstekend

Auteur: Melvin Captein

Ruim 16 miljoen mensen mogen dan kritisch over zijn schouder meekijken, volgens Johan Cruijff doet Bert van Marwijk het uitstekend als bondscoach. Zelf zou Crijff wel meer aanvallers opstellen.

Cruijff vertelde op de Copa Amsterdam, een internationaal voetbaltoernooi voor jeugdspelers, aan BNR's Paul van der Linden groot respect te hebben voor de keuzeheer. "Met het Nederlands elftal heeft hij, in tegenstelling tot de clubteams, heel veel betekend voor het voetbal in ons land. Wat hij gepresteerd heeft is ver boven gemiddeld."

Wat de spitsenkwestie betreft liet de legendarische nummer 14 zich weer eens op zijn Cruijffiaans uit: "Het is een luxeprobleem. Maar een luxeprobleem is een even groot probleem als een niet-luxeprobleem."

Aanvallen!
Als Cruijff iets zou mogen veranderen aan de strijdwijze van Van Marwijk zou hij minder verdedigers opstellen. "Je speelt nu eigenlijk met zes verdedigers. Maar we hebben zoveel goede aanvallers. Ik denk dan, stel ze alle zes op."

Cruijff doelt hiermee op Robin van Persie, Wesley Sneijder, Arjen Robben, Ibrahim Afellay, Rafael van der Vaart en Klaas-Jan Huntelaar. Die laatste twee lijken in de formatie van Van Marwijk vooralsnog buiten de boot te vallen.

Geen eitje
Volgens Cruijff wordt de eerste EK-wedstrijd, aanstaande zaterdag tegen Denemarken, zeker geen eitje. "Ze hebben een vrij aardig elftal. Bovendien is het niet prettig om tegen de op papier zwakste tegenstander in de poule te beginnen. Dat betekent dat Portugal en Duitsland al beter zijn ingespeeld als je ze treft."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen