Nieuws4 mei '13 19:46Aangepast op 5 mei '13 10:53

'Alle joodse dorpsgenoten werden vermoord'

Auteur: Fleur de Bruijn

Ongeveer 1700 overlevenden, nabestaanden en andere betrokkenen hebben zaterdag in De Nieuwe Kerk in Amsterdam de slachtoffers herdacht die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren hierbij aanwezig, evenals premier Mark Rutte.

Bosje fresia's
Journaliste Pauline Broekema, verslaggever voor het NOS Journaal, hield de jaarlijkse 4 meivoordracht tijdens de bijeenkomst. Ze deed onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog en haar oom zat in het verzet. Hij werd in november 1944 gefusilleerd. Als 8-jarig meisje ging ze vanuit het noorden van het land met haar moeder naar de dodenherdenking op de Dam.

"Ik zie mezelf weer staan, die avond, met dat bosje fresia's. Klein meisje met een moeder die zwijgt. Na alles wat ik las en hoorde, begrijp ik zoveel beter het waarom. Er speelde van alles door mijn moeders hoofd. Verdriet om een dappere broer, maar ook om de grote risico's die hij nam.''

Benjamin Broekema
Broekema vertelde ook over een joods gezin uit het dorp, dat tijdens de oorlog werd gedeporteerd. Als eerste vader Benjamin Broekema (geen familie) en enkele maanden later moesten ook zijn vrouw Sara en hun twee dochters Reina en Lineke eraan geloven. Ze belandden in een concentratiekamp en overleefden de oorlog niet. De journaliste sprak de tweelingdochters van de buren van het gezin, inmiddels 81, onlangs nog.

"Als ze elkaar spreken gaat het vaak over de oorlog. Al hun joodse dorpsgenoten, 22 mannen, vrouwen en kinderen, vermoord in Mauthausen, Sobibor en Auschwitz.''

Nationaal Kinderkoor
Tijdens de bijeenkomst klonk verder muziek van het Nationaal Kinderkoor. Ook werd het zesde couplet van het Wilhelmus gezongen. Aansluitend aan de dienst vindt de jaarlijkse herdenking bij het monument op de Dam plaats.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen