Nieuws4 mei '13 21:52

Dodenherdenking Vorden probleemloos

Auteur: BNR Webredactie

De dodenherdenking in het Achterhoekse Vorden is probleemloos verlopen. Enkele honderden inwoners van het dorp woonden de plechtigheid bij. De meesten van hen liepen na de herdenking op de begraafplaats langs het graf van tien gesneuvelde Duitse soldaten.

Het organiserende comité en wethouder Paul Seesing van de gemeente Bronckhorst (waarvan Vorden deel uitmaakt) deden dat niet. Uit vrees voor protesten hebben ze afgelopen week de wandelroute langs dat graf uit het officiële programma geschrapt.

Duitse graf
De Vordenaren hadden zelf wel de vrijheid om via het Duitse graf naar de uitgang van de begraafplaats te wandelen. Maar voorzitter Bert Hartelman van het organiserende comité wees bij het sluiten van de herdenking niet op die mogelijkheid, wat vorig jaar wel gebeurde.

Net als vorig jaar ontstond commotie en protest toen bekend werd dat de gang langs het Duitse graf als verzoeningsgebaar in het programma was opgenomen. Vorig jaar verbood de rechter burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst daar aan mee te doen. In hoger beroep werd dat besluit van tafel geveegd.

Protest
De antifascistische organisatie AFVN kondigde dit jaar protest aan. Dat zorgde er voor dat gemeente en comité deze week besloten de route langs het Duitse graf alsnog te schrappen. Ze vreesden voor de waardigheid van de herdenking.

Wethouder Seesing zei dat hij blij was met het waardige verloop van de herdenking. Hij had langs het Duitse graf willen lopen, maar is achteraf tevreden dat problemen zijn voorkomen door het schrappen. "Ik hoop dat we volgend jaar hier weer een gewone Vordense herdenking kunnen houden, in welke vorm dan ook.''

Houten kruis
In Vorden worden kransen gelegd bij een houten kruis, waar alle omgekomen Vordenaren worden herdacht, en bij de graven van in totaal 19 Britse en Canadese militairen. Enkele meters verderop is het graf waar tien Duitse militairen zijn begraven. Voor het begin van de plechtigheid lagen daar al tien bloemen en bloemstukken. Een daarvan had een kaartje met de tekst: Ook jullie werden gestuurd en hebben hier niet om gevraagd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen