Nieuws14 mei '13 18:42

Ophef over uitspraak seksslavinnen in WOII

Auteur: BNR Webredactie

In China en Zuid-Korea is dinsdag ophef ontstaan over de uitspraak van de Japanse burgemeester van Osaka dat Japanse militairen in de Tweede Wereldoorlog prostituees nodig hadden om de discipline te bewaren.

Toru Hashimoto deed zijn opvallende uitlatingen maandag. Het Japanse leger dwong naar schatting 200.000 Aziatische, maar ook Nederlandse vrouwen, tot prostitutie. De vrouwen werden gevangen gehouden in bordelen alwaar ze als seksslavinnen dienden.

Rust
"Voor militairen die hun leven waagden was een troostmeisjessysteem noodzakelijk om hen tot rust te laten komen", zei de jonge, populaire en nationalistische Hashimoto. "Dat is voor iedereen duidelijk." Volgens de burgemeester bestaat er ook geen bewijs dat het Japanse leger de vrouwen dwong tot prostitutie.

Historisch besef
De ministeries van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea en China reageerden teleurgesteld op de uitspraken. Volgens Zuid-Korea blijkt uit de opmerkingen dat een hoge Japanse ambtenaar een serieus gebrek aan historisch besef en respect voor vrouwenrechten heeft.

Een Chinese woordvoerder zei: "De manier waarop Japan met het verleden omgaat bepaalt de manier waarop Japan de toekomst tegemoet treedt."

De Nederlandse meisjes en vrouwen die werden gebruikt als seksslavinnen kwamen uit de voormalig Nederlandse kolonie Nederlands-Indië, nu Indonesië. In 2001 erkende het Tokio-tribunaal in Den Haag dat vele duizenden vrouwen waren misbruikt.

Gerelateerde artikelen