Nieuws30 jan '13 10:18

Toyota roept weer auto's terug

Auteur: BNR Webredactie

Het Japanse autoconcern Toyota haalt wederom auto's terug naar de garage vanwege mankementen.

Dat maakte 's werelds grootste autoproducent woensdag bekend. Deze keer gaat het om 901.000 wagens van het type Corolla en Corolla Matrix. Daarnaast moeten ook nog eens ongeveer 385.000 Lexus IS-auto's, onderdeel van Toyota, terug naar de werkplaats.

Airbag
Bij de Corolla's zijn er problemen met de airbags en de veiligheidsriemen. Een programmeerfout in de elektronica kan ervoor zorgen dat een airbag zonder reden wordt opgeblazen tijdens het rijden.

Ook zou zo'n chipfout de reden zijn dat riemen ineens worden strakgetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om auto's die zijn verkocht in Noord-Amerika en Japan. In Nederland zijn ze nooit verkocht, laat een woordvoerder weten.

Ruitenwissers
Bij de IS-serie van Lexus zijn er problemen met de ruitenwissers. Daarvan zijn er in Nederland 2790 verkocht. Het gaat om auto's die tussen juni 2005 en juli 2011 zijn gemaakt. “Als de ruitenwissers te maken krijgen met ongewoon grote weerstand, bijvoorbeeld omdat er een dik pak sneeuw op de voorruit ligt, kan het zijn dat de wissers niet meer werken'', vertelt de zegsman.

De eigenaren van de betreffende modellen krijgen een uitnodiging van Toyota om de ruitenwissers kosteloos te laten vervangen.

Derde keer
Het is al de derde keer sinds oktober vorig jaar dat Toyota meer dan een miljoen auto's terugroept. Ook in 2009 en 2010 kende het merk problemen met enkele types. Ruim 10 miljoen wagens moesten toen terug naar de garage vanwege het plotseling optrekken of afremmen.

Tot dusver zijn er nog geen gewonden of doden gevallen door ongelukken met de auto's die nu voor controle worden teruggeroepen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen