Nieuws25 apr '13 12:15

Meer slachtoffers zoeken hulp

Auteur: Anne-Greet Haars

Mensen die slachtoffer geworden zijn van een misdrijf of delict willen steeds vaker hun verhaal kwijt. Slachtofferhulp Nederland heeft het afgelopen jaar ruim150.000 slachtoffers geholpen.

Dat waren er 20.000 meer dan in 2011, een stijging van 13 procent. Verder kreeg de organisatie meer dan 220.000 bezoekers op de website, een verdubbeling ten opzichte van 2011. Dat meldde Slachtofferhulp Nederland donderdag.

Spreekrecht
Volgens algemeen directeur Harry Crielaars van Slachtofferhulp Nederland heeft de aandacht voor slachtoffers in de media en de politiek ertoe geleid dat meer mensen de weg weten te vinden naar de instantie. "De uitbreiding van het spreekrecht is een van de goede ontwikkelingen voor slachtoffers het afgelopen jaar'', zei hij.

"Mensen worden steeds mondiger: ze willen graag vertellen wat hun is overkomen. De dader krijgt alle tijd om te praten en zij willen ook vertellen wat het met hun heeft gedaan."

Schadevergoedingen
Zo'n 18.000 mensen zochten hulp bij het verhalen van schadevergoedingen op daders van geweldsmisdrijven en zedendelicten. In 2011 waren dat er 2000 minder. Ook hadden in totaal 4400 slachtoffers en nabestaanden hulp nodig bij het voorbereiden op het spreekrecht tijdens een rechtszaak en het opstellen van een schriftelijke slachtofferverklaring, 400 meer dan in 2011.

Voor de juridische hulp, is er natuurlijk deskundigheid nodig bij de organisatie. "We hebben allemaal juristen in dienst. Het gros van onze vrijwilligers zijn hoog opgeleid en daar zit veel vakkennis. Er zitten zelfs topadvocaten tussen."

Hulpverleners
Daarnaast waren hulpverleners in 2012 ook vaker ter plaatse bij incidenten, zoals schietpartijen en uitgaansgeweld. Gebeurtenissen als de rellen in Haren en het treinongeluk in Amsterdam van vorig jaar april hebben volgens een woordvoerster geen grote rol hierbij gespeeld.

Gerelateerde artikelen