FBI krijgt zwartepiet over Boston bombings
De FBI had de broers achter de Boston marathonaanslagen in het vizier, maar heeft gefaald deze informatie te delen met andere inlichtingsdiensten. Die conclusie trekt een onderzoekscommissie van de Amerikaanse Senaat.
Het Federal Bureau of Investigation ligt nu zelf onder een vergrootglas, weet ook Bernard Hammelburg, BNR's buitenlandcommentator. Hij noemt het onvermijdelijk dat er met de vinger naar de FBI wordt gewezen. "Op het moment dat bleek dat de FBO de oudste van die broers al een keer in het vizier had gehad, heeft FBI-directeur Robert Mueller zelf meteen gezegd dat dat onmiddellijk naar de media moest en iedereen het moest weten. Omdat 'ie wist wat er zou gaan komen."
Hammelburg schetst het probleem, waarmee de FBI volgens hem kampt. "De FBI had inderdaad een goed profiel en was gewaarschuwd door de Russen. We weten inmiddels ook precies hoe lang hij in Rusland en Dagestan is geweest, met wie hij daar in contact is geweest en dat hij mee wilde doen aan lokaal terorrisme. Hij is teruggekeerd naar de VS en is daar opgepakt en verhoord. Maar ze konden niets bewijzen, want hij had niets gedaan. Hij had alleen maar contact gehad met mensen in Rusland."
Geen bewijs
Hij gaat verder: "Wat moet de FBI met die informatie doen en aan wie zou de informatie moeten worden doorgegeven? Aan alle steden in Amerika? Of toevallig net aan Boston? Niemand kon voorspellen dat ze Boston zouden uitzoeken. Er zijn ook verhalen dat ze plannen hadden om Times Square op te blazen. Hadden ze New York moeten waarschuwen? Kortom, het antwoord op die vraag is niet te geven."
Hammelburg gelooft dat het onderzoek van de FBI heeft gedeugd. "Maar dit is een beetje een verhaal van 'operatie geslaagd, patiënt overleden'. Ze wisten wat er aan de hand was, maar ze konden niets hardmaken. Ze zouden dus ook, als ze iemand hadden willen waarschuwen, niet eens precies geweten hebben, wíe ze dan hadden moeten waarschuwen. Nogmaals, het stond helemaal niet vast dat dit in Boston zou kunnen gebeuren. En er is ook geen verband tussen de eerdere verhoren die er zijn geweest en wat die mannen uiteindelijk hebben gedaan."
Slag in de lucht
Voormalig senator Joseph Lieberman zegt dat de aanslagen voorkomen hadden kunnen worden, al was dat niet gemakkelijk geweest. Strooit hij extra zout in de wonden? "Dat doet 'ie ook", beaamt Hammelburg. "En hij zet Robert Mueller extra onder druk. Die treedt in september overigens sowieso af, dus het is voor die man een nare manier om aan zijn politieke einde te komen. Maar het is een slag in de lucht."
Hij benadrukt nog maar eens: "Nogmaals, je pakt een verdachte op, praat met hem, maar je hebt geen bewijs. Het is te uit en te na onderzocht. Vele maanden later gaan die verdachte een snelkookpan kopen bij de plaatselijke Blokker en die stoppen ze vol met spijkers en kruit en blazen dan iets op in Boston. Ik zou niet weten hoe je het had kunnen voorkomen. Tenzij de overheid had gezegd dat ze op basis van het gammele bewijs en contacten in Rusland die mensen oppakken en achter tralies zetten. Maar in een rechtsstaat is dat niet zo makkelijk als je geen bewijs hebt."
'Loopt met sisser af'
"Kortom, ik begrijp de emotie. Het speelt zich ook af tegen de achtergrond van allerlei andere blunders die de FBI heeft gemaakt. Maar het loopt allemaal met een sisser af. Ik denk dat je niemand kunt aanwijzen die, op welke manier dan ook, een fout heeft gemaakt."
De politiecommissaris van Boston, Edward Davis, roept om meer cameratoezicht, technologie en speciale politieeenheden. Wat bereik je daar mee? "Dat klinkt allemaal heel dapper. maar als je ziet dat deze mannen onmiddellijk via camera's zijn herkend, wat wil je dan? Wil je bij elke Blokkerwinkel een camera ophangen en iedereen die een snelkookpan koopt aanhouden? Het klinkt mooi, maar het is alleen maar voor de bühne. Klinkt mooi, stelt niets voor."