Klein griepje met grote gevolgen: ontslag
Werkgevers lijken een nieuwe sluiproute ontdekt te hebben om op een goedkope manier van 'ziek' personeel af te komen.
Volgens FNV Bondgenoten komt het voor dat mensen die kort ziek zijn geweest niet 100 procent beter worden gemeld als ze weer aan de slag gaan.
Administratief worden ze dan een procent ziek gehouden, waardoor ze na een jaar plotseling nog maar 70 of 90 procent van het laatstverdiende loon ontvangen, zegt FNV-bestuurder Gea Lotterman. "Soms kom je er na een aantal weken of soms zelfs pas na een jaar achter dat de werkgever je administratief ziek houdt."
Volgens Lotterman hoeft de werkgever het niet verplicht te melden. "Pas in week 87 is de werkgever verplicht via het UWV een WIA-aanvraag indienen. Maar dan ben je al zo’n eind op weg", zegt zij.
Arbeidsmisstanden
De vakbond kwam hier achter via hun meldpunt Verzuimbegeleiding. De afgelopen vier weken ontving FNV in totaal 3300 meldingen van arbeidsmisstanden. Niet alleen krijgt de werknemer minder loon, hij kan op deze wijze na twee jaar volgens de bond ook op een goedkope manier eruit gegooid worden. "Na twee jaar kan een werkgever gewoon ontslag voor je aanvragen", legt Lotterman uit. "Dit is voorgekomen bij mensen die nog geen week thuis hebben gezeten met een griepje'', aldus Lotterman.
Werknemers kunnen wel voorkomen dat een werkgever deze truc toepast. "Vooral voor werknemers met een dienstverband van onbepaalde tijd is het van belang dat ze hun werkgever vragen of ze bevestigen dat ze zich volledig hersteld hebben gemeld en dat de werknemer weer voor 100 procent op het werk is."
Maar, zegt Lotterman, dan ga je wel uit van een negatieve houding. "Want dan is er al wantrouwen tegenover elkaar als het gaat om een gezonde arbeidsrelatie."
Griepepidemie
Aan de griepepidemie in Nederland komt maar geen einde. Wel is het aantal zieken verder afgenomen, zo meldde onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel vijf dagen geleden.
Een week voorafgaande aan het bericht hadden 109 op de 100.000 Nederlanders last van griepverschijnselen. Dat aantal is iets lager dan de voorgaande 6 weken. Vooral jonge kinderen, tussen nul en vier jaar, hebben nu griep.
De milde maar langdurige griepepidemie duurt nu al twaalf weken.