Nieuws31 jul '13 06:17Aangepast op 31 jul '13 08:29

Veroordeling Manning: wat betekent het voor andere klokkenluiders?

Auteur: Anne-Greet Haars

De Amerikaanse militair Bradley Manning, de aanstichter was van de WikiLeaks affaire, is gisteren veroordeeld voor spionage en diefstal. Volgens de krijgsraad is Manning wel een spion, maar geen landverrader. De hoorzitting over de strafmaat begint vandaag.

"Het is geen opmerkelijke uitspraak, omdat hij niet aan de vijand leverde. Maar dat was wel evident, dus wat dat betreft heeft de krijgsraad gedaan wat ze moest doen: de aanklacht niet honeren", vertelt Roger Vleugels, veiligheids- en inlichtingenexpert en publicist. "Maar het is wel opmerkelijk, omdat de Amerikaanse rechterlijke macht een halt toeroept aan het streven van Obama om steeds verder te gaan in aanklachten tegen klokkenluiders. Obama is dus gestopt in het politiseren van de rechtspraak en dat is een heel goed teken."

Afschrik-effect
Vleugels weet niet of deze zaak toekomstige klokkenluiders af zal schrikken. "Het is moeilijk in te schatten. Maar in de tijd dat Manning vast zat in de gevangenis en verhoord werd onder onmenselijke omstandigheden, is het klokkenluiden in Amerika toegenomen."

"Het leidt wel tot allerlei gevolgen onder bijvoorbeeld de journalisten, omdat het in de Amerikaanse rechtspraak ook steeds meer de kant op gaat dat mensen die publiceren over
onthullingen zelf ook strafbaar gaan worden. Het jagen op klokkenluiders heeft onder Obama een enorme vlucht genomen, en dat is nu een heel klein beetje gestopt."

Vrezen
Julian Assange en Edward Snowden zullen moeten vrezen, wanneer ze onder Amerikaanse rechtspraak komen, dat ze straffen in de hoogte van decennia krijgen, zegt Vleugels.

Persvrijheid
Leon Willems, directeur Free Press Unlimited, maakt zich zorgen over de persvrijheid. "Naar mate grote organisaties als de Amerikaanse overheid, steeds meer van hun handelen afschermen van de pers, zijn we steeds meer afhankelijk van klokkenluiders om erachter te komen wat er echt speelt. Mijn grote zorg is dat de Amerikaanse pers denkt dat het positief is dat er hij niet is veroordeeld voor verraad. Maar op het moment dat je van spionage wordt beschuldigd, dan is de stap dichtbij dat de pers wordt aangeklaagd die dit soort zaken onthullen."

"De vrijheid van meningsuiting en persvrijheid is in Amerika een groot goed. Maar je ziet dat de overheid steeds opnieuw probeert om de mogelijkheid over zaken die belangrijk zijn, in feite probeert in te perken. Dat is een permanent gevecht tussen de overheid en pers. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen