Nederlanders blijven in Noord- en Zuid-Korea
Nederlanders laten zich nog niet wegjagen uit Zuid Korea ondanks de waarschuwingen van het Noorden. Ook de ondernemers blijven zitten waar ze zitten. In Zuid- én in Noord-Korea, zegt Tom Dorresteijn, CEO van Studio Dumbar, dat een kantoor in Seoul heeft.
"Het is vervelend, het geeft stress, maar uiteindelijk raken mensen er niet van de leg van", reageert Dorresteijn woensdag op BNR op de waarschuwingen.
Eerdere dreiging
Er is volgens hem wat schouderophalend gereageerd. "Kijk, het is natuurlijk niet de eerste keer. In 2010 is er ook al een keer met een kernbomaanval gedreigd. Mensen 'lezen' natuurlijk de tekenen. Het regime is extreem bereid anderen te laten opdraaien voor hun eigen belangen. Inclusief de eigen bevolking, waarvan op een gegeven moment 3 miljoen mensen zijn overleden. Zodra het het eigen belang raakt, en dat is met een kernaanval natuurlijk het geval, dat is absoluut buiten de orde."
Dorresteijn wil er maar mee zeggen dat hij niet gelooft dat het tot zo'n aanval komt. Ook zijn klanten zijn er niet ongerust over. "Absoluut niet. In het bedrijfsleven heeft niemand ook zin om hierover te praten, iedereen gaat gewoon door met het leven en misschien nog wel meer gedetermineerd dan in een normale situatie."
China sluit grens
Ondertussen kunnen toeristen niet meer vanuit de Chinese grensstad Dandong
Noord-Korea in. Alleen zakelijk verkeer wordt nog doorgelaten. Dat
hebben reisagenten ter plaatse laten weten. "Al het toeristenverkeer
naar Noord-Korea is vanaf vandaag tot stilstand gekomen, en ik heb geen
idee wanneer het wordt hervat'', zei een medewerkster van een
reisorganisatie woensdag. Vier andere reisorganisaties meldden
hetzelfde.
Een reisorganisatie die is gevestigd in de West-Canadese stad Vancouver, liet daarentegen via Twitter weten dat een Noord-Koreaanse functionaris in Yanji, een andere Chinese grensstad, heeft gezegd dat toeristen gewoon naar de Noord-Koreaanse steden Rason en Chongjin kunnen reizen.