Nieuws18 jun '13 15:01

Arts Tulleken berispt voor uitspraken over prins Friso

Auteur: BNR Webredactie

Neurochirurg Kees Tulleken had volgens het regionaal tuchtcollege in Amsterdam niet uit de school mogen klappen over de gezondheidstoestand van prins Friso. De arts heeft daarom een berisping gekregen.

Volgens de tuchtrechter is het een "kernverplichting'' voor artsen om de gegevens van patiënten vertrouwelijk te houden. "De conclusie is dat privacygevoelige gegevens van publiek bekende personen bij hem niet veilig zijn.''

Tulleken was in het betreffende ziekenhuis in Oostenrijk op een congres en hoorde tijdens een persoonlijk gesprek met een collega over de gezondheidstoestand van de prins, die in februari 2012 een ski-ongeluk had gehad in Lech. Tullekens vrouw, journaliste Jannetje Koelewijn, schreef daarna in een artikel in NRC Handelsblad dat de prins geen schedelbasisfractuur had en dat zijn situatie niet uitzichtloos was.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) spande vervolgens de tuchtzaak aan. De neurochirurg was met zijn vrouw bij de uitspraak aanwezig en noemde de berisping terecht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen