Nieuws24 dec '13 14:10Aangepast op 24 dec '13 15:16

'Massale etnische moordpartijen in Zuid-Sudan'

Auteur: ANP Nieuws

Ooggetuigen hebben tegen de BBC gezegd dat er op grote schaal etnische moordpartijen worden gepleegd in Zuid-Sudan. Eerder vandaag meldde de VN een massagraf te hebben aangetroffen.

EPA
EPA

In de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba zijn door regeringstroepen minstens 200 mensen, voornamelijk leden van de Nuer-stam, doodgeschoten. Een andere ooggetuige zei dat er gewapende bendes Dinka's rondtrekken die Nuer afmaken. De Dinka's domineren het land terwijl de Nuer in grootte de tweede stam van Zuid-Sudan vormen.

Een andere getuige zei dat hij samen met circa 250 mannen werd samengedreven in en politiebureau in een buitenwijk van de hoofdstad Juba . Daar werd 2 dagen geregeld op de gevangen geschoten tot er niet meer dan 12 in leven waren, aldus de overlevende.

In ander delen van het land zijn naar verluidt Dinka's het slachtoffer van massale slachtpartijen die sinds vorige week zouden worden gepleegd. President Salva Kiir is een Dinka. Zijn grote politieke rivaal is een Nuer-politicus, Riek Machar. Kiir zette hem eerder dit jaar af als vicepresident. Machar is nu op de vlucht. Zijn stam heeft naar verluidt onder meer de stad Bor in handen genomen, waar Dinka's worden vervolgd.

De gevechten in Zuid-Sudan braken ruim een week geleden uit. Kiir maakte in een toespraak bekend dat er een staatsgreep in Juba was verijdeld. Machar zei dat er een poging was geweest om Nuer die lid waren van de presidentiële garde, te ontwapenen. Maandag heeft Kiir tegen een Amerikaanse gezant, Donald Booth, gezegd dat hij bereid is met Machar te spreken.

Massagraf
Eerder vandaag meldde de Verenigde Naties dat een massagraf met 75 lichamen is aangetroffen in de plaats Bentiu in de olierijke deelstaat Unity. Bij de hoofdstad Juba zijn volgens berichten nog zeker twee massagraven ontdekt.

Volgens woordvoerster Ravina Shamdasani zijn de lichamen in het massagraf in Bentiu waarschijnlijk van militairen van het Sudanese Volksbevrijdingsleger (SPLA). VN-medewerkers hebben het graf bezocht.

Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN Navi Pillay maakt zich ernstige zorgen over het geweld in Zuid-Sudan van de afgelopen 10 dagen. Ze spreekt van buitengerechtelijke executies, aanvallen op mensen om hun etniciteit en het willekeurig oppakken van mensen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen