Nieuws10 jun '13 13:57Aangepast op 10 jun '13 16:05

Boedapest voorlopig ontsnapt aan Donau

Auteur: BNR Webredactie

De Hongaarse hoofdstad Boedapest is vooralsnog ontsnapt aan overstromingen van de rivier Donau. In de nacht van zondag op maandag bereikte de rivier een recordhoogte van 8,91 meter. In de loop van maandagochtend begon het water gestaag te zakken.

Dat meldde burgemeester Istvan Tarlos maandag tijdens een persconferentie. Premier Viktor Orban vertelde tijdens dezelfde persconferentie dat zondag 20.000 mensen aan de randen van de Donau hadden meegewerkt het water tegen te houden.

Noodtoestand
De aandacht heeft zich inmiddels verlegd naar het zuiden van Hongarije. Daar gaat de rivier de komende dagen naar verwachting tot een recordhoogte stijgen. Het parlement zal maandag de noodtoestand die vorige week werd ingesteld, naar alle waarschijnlijkheid verlengen. ''Als het water nog verder stijgt zal het hele centrum onder water staan'', zegt correspondent Stefan Bos vanuit Boedapest. ''Het water klotst over de kades, aan de overkant staan de trappen van het parlementsgebouw al onder water.''

Hoog water Duitsland
De wateroverlast in Duitsland, die afgelopen weekend vooral de deelstaat Saksen-Anhalt teisterde, rukt ondertussen verder op naar het noorden. Maandag is wegens de verwachte hoge waterstand in de rivier de Elbe de oude binnenstad ontruimd van de stad Lauenburg in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Ook in het Maagdenburg dreigt nog altijd acuut overstromingsgevaar.

''De rivier kolkt door de stad'', zegt correspondent Derk Marseille. ''Het peil is nog altijd 50 centimeter boven de recordstand van 2002. Ondanks dat de waterstand zal, is de catastrofestand nog altijd van kracht. Niemand mag naar huis. Er is ook nog altijd een grote kans dat de dijken zullen doorbreken, en dan moeten nog eens 10.000 mensen geëvacueerd worden.''

Problemen met de trein naar Berlijn
Nederlandse reizigers die gebruik willen maken van de intercity tussen Amsterdam en Berlijn lopen ook tegen problemen op. Vanwege de dijkdoorbraak bij Fischbeck rijden er geen treinen meer op het Hi-Speedtraject. Reizigers kunnen omreizen via Hannover, maar wel met een extra reistijd van twee uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen