Nieuws26 jan '12 12:53Aangepast op 27 jan '12 11:53

Zaniken is dodelijk voor relatie

Auteur: Edme Koorstra

Vragen wordt klagen, en zeuren wordt zaniken. En dat is voor een relatie net zo schadelijk als vreemdgaan. Experts waarschuwen om in te grijpen, voor het uit de hand loopt.

Gezeur komt in de beste relaties voor. Maar als je niet uitkijkt kost het je je huwelijk. Al is zeuren misschien niet het beste woord. Het is eerder zaniken, langdurig klagen. Of zoals Britten zeggen: nagging. Net zo dodelijk voor je relatie als vreemdgaan, als je niet uitkijkt. Dat zegt de New Yorkse psycholoog Scott Wetzler.

Frustratie
Zaniken vergiftigt de communicatie, zegt Wetzler. En dat wordt echt een risico als partners ruzie gaan maken over het zeuren zelf, in plaats van waar het oorspronkelijk over ging. Volgens hem zaniken we omdat we het idee hebben dat de ander ons niet geeft wat we willen, dan voelen we de behoefte om het te blijven vragen. "Het is een vicieuze cirkel: degene tegen wie gezanikt wordt, klapt steeds meer dicht, en dat zorgt ervoor dat de zaniker doorgaat met zeuren. En uiteindelijk raken beiden gefrustreerd."

Vrouwen
Volgens de psycholoog zaniken vrouwen meer dan mannen. Vrouwen voelen zich van nature meer verantwoordelijk voor de gang van zaken in het huishouden en het familieleven. Daarom zijn ze gevoeliger voor problemen in de relatie. Als ze dan om iets vragen en ze krijgen geen antwoord, denken ze eerder dat er wat mis is. Het probleem is dat dat erger wordt als ze het daarna vaker gaan vragen.

Mannen
Maar mannen hebben natuurlijk ook een aandeel. Die zijn volgens Wetzler eerder geneigd geen antwoord, of geen duidelijk antwoord, te geven. Vaak gebeurt dat doordat hij het goede antwoord niet weet, of omdat hij weet dat het antwoord haar teleurstelt. En na een tijdje 'zet hij het geluid van zijn vrouw uit' omdat hij geïrriteerd raakt als ze het vaker vraagt.

Persoonlijkheid
Niet alleen je geslacht, maar ook je persoonlijkheid heeft invloed. Zo kan een een extreem georganiseerd of obsessief persoon zich vaak niet beheersen om dingen te blijven vragen, helemaal als de partner erg relaxt is en dingen vaak op het allerlaatste moment doet. En sommige mensen zijn van nature gewoon dwars of lui, en de partner kan dan niet anders dan zaniken. 

Het einde?
Gelukkig hoeft het niet altijd het einde van een relatie te betekenen. Als je er maar op tijd mee stopt. Professor Howard Markman van de Universiteit van Denver deed dertig jaar onderzoek naar conflicten en communicatie tussen partners. Volgens hem komt gezeur in alle relaties voor, maar de stellen die die negatieve communicatie op tijd weten te beheersen hebben een veel grotere kans om bij elkaar te blijven. "Zaniken is een vijand van de liefde", zegt hij. "Als je het laat gebeuren."

Tips
Markman beschrijft niet alleen het probleem, maar ook de oplossing. Hieronder de beste.

1. Als je ruzie maakt over het feit dat je ruzie maakt, is de eerste stap om die negatieve spiraal te doorbreken toegeven dat je in zo'n spiraal zit.

2. Voor de zaniker: het wordt makkelijker als je de ander beter begrijpt. Is je partner echt lui, of is ie gewoon overwerkt of moe? En als je merkt dat je zanikt, realiseer je dan dat je om iets vraagt. Gebruik 'Ik', in plaats van 'Jij': Zeg liever 'ik wil graag dat je het de kapotte lamp verwisselt', in plaats van 'jij verwisselt de kapotte lampen nooit.' En leg uit waarom die vraag belangrijk voor je is.

3. En als je de persoon bent tegen wie gezanikt wordt: geef een duidelijke antwoord op de vraag van je partner. Zeg eerlijk of je kunt doen wat hij of zij vraagt, en ook wanneer. En doe wat je zegt.

4. De laatste tip die Markman geeft: kijk eerst of er een alternatieve oplossing is. Je kunt wel ruzie maken over het repareren van het tuinhek, maar je kunt ook gewoon een klusjesman nemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen