Nieuws5 dec '12 12:08

IJzeren bijstandsbestand weer in beweging

Auteur: Melvin Captein

In Nieuwegein werken gemeente en uitzendbureau samen om mensen die sinds lange tijd in de bijstand zitten weer aan het werk te krijgen. Het blijkt een doorslaand succes: reeds 120 mensen zijn aan het werk.

Wethouder Johan Gadella van Sociale Zaken licht bij BNR toe hoe de ogenschijnlijk logische samenwerking eruitziet? "De gemeent Nieuwegein heeft een bijstandsafdeling, waar de klant centraal staat. Onze partner Randstad kent veel bedrijven en weet waar arbeidskrachten kunnen worden ingezet. Vanuit dat idee is een afdeling opgericht waarbij uitzendbureau en gemeente samenwerken."

120 mensen
De doelgroep waar deze afdeling zich op richt is het "ijzeren bijstandbestand", mensen die al jaren een uitkering ontvangen en vaak als onbemiddelbaar worden gezien. Volgens Gadella was een groot deel van die onvermurwbaar geachte doelgroep juist erg bereid te werken, wanneer hen concrete mogelijkheden worden voorgehouden. "In een half jaar tijd hebben we 120 van de 250 mensen aan het werk gekregen. 80 daarvan hebben een meer-urencontract."

Twee culturen
Het focussen op de markt in plaats van op de uitkering zorgt ervoor dat mensen die jaren stil zaten aan de slag gaan als schoonmaker, verzorger of verpakker. De gemeente Nieuwegein ontving voor het project een prijs, in Dordrecht, Leeuwarden en Maassluis zijn gelijksoortige projecten ook succesvol. Moeten uitzendbureaus en gemeenten landelijk gaan samenwerken? Gadella sluit het niet uit: "Wat wij hebben gemerkt is dat twee culturen, twee invalshoeken op de kwestie, elkaar versterken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen