Nieuws11 dec '12 18:59

Griekenland klaar voor nieuwe injectie

Auteur: Mijke Hurkx

De Griekse overheid heeft een deel van hun schulden terugbetaald aan investeerders. Dat meldden Griekse media dinsdag. Het land heeft zo voldaan aan de eis van het IMF voor de verdere verstrekking van noodleningen.

Investeerders hebben voor bijna 32 miljard euro aan papieren aangeboden, die door de overheid tegen maximaal 40 procent van de oorspronkelijke waarde werden ingekocht. Het streefbedrag van deze operatie lag op ruim 30 miljard euro.

IMF
Als Griekenland niet had voldaan aan deze terugbetalingeis, kon het dus niet rekenen op nieuwe noodleningen. Vooral Griekse banken zagen zich daarom gedwongen om op het aanbod van de staat in te gaan en boden vrijwel al hun schuldpapieren terug aan de overheid aan, lieten bronnen rond de banken weten.

Financiële deuk
Bronnen meldden dinsdag dat door de terugkoop de Griekse schuldenlast in 2020 tot 126,6 procent van de economie zal dalen. Dat is hoger dan het streefbedrag van 124 procent van het bruto binnenlands product, vooral omdat de kosten van de terugkoop hoger uitvielen.

De gemiddelde prijs die de overheid voor de schulden betaalde zou volgens bronnen op circa 33 procent van de oorspronkelijke waarde hebben gelegen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen