Nieuws13 dec '12 10:31Aangepast op 13 dec '12 11:47

Bolkestein: Bankentoezicht door ECB geen goed idee

Auteur: Marjan van den Berg

Het is niet verstandig om het bankentoezicht aan de ECB over te laten, betoogt VVD-coryfee Frits Bolkestein op BNR. Het risico van reputatieschade is veel te groot, zegt hij.

Bolkestein was donderdag te gast bij BNR's Paul van Liempt. Hij sprak onder meer over het Europese akkoord over toezicht op de bankensector dat in de nacht van woensdag op donderdag werd bereikt. Hierin is een grote rol weggelegd voor de ECB.

Deze grote rol lijkt Bolkestein niet verstandig omdat de autoriteit van de ECB in gevaar kan komen. Hij verwijst naar de manier waarop De Nederlandsche Bank te lijden heeft gehad onder de affaire met DSB. "Dan ben ik bang dat de Europese Centrale Bank ook reputatieschade oploopt als er iets misgaat binnen de banken waar toezicht op moet bestaan."

Het lijkt Bolkestein verstandiger om de verantwoordelijkheid neer te leggen bij de Europese Bankenautoriteit.

Federaal Europa
De voormalig eurocommissaris is niet te spreken over de manier waarop de EU de Europese integratie vormgeeft. "De richting die Van Rompuy in wil gaan, leidt naar een federaal Europa. Daar ben ik pertinent tegen. En de heer Rutte ook."

"Er is geen Europees volk, er is geen Europese taal, er is geen Europees rechtsstelsel, er is geen Europese openbare mening, er is geen Europese cultuur. Dus de basisvoorwaarden die vervuld moeten zijn voor een federatie, bestaan niet." En, al zouden die wel bestaan, dan zou Brussel volgens Bolkestein een "onhanteerbare moloch" worden.

Hij maakt zich vooral zorgen over de voorstellen van EU-president Herman Van Rompuy, die volgens hem duidelijk op een federaal Europa aanstuurt. "Hij is een Belg. Belgen zijn de enigen binnen Europa die enthousiast worden over een federaal Europa, omdat zij denken dat hun communautaire problemen -taalproblemen, Walen en Vlamingen- kunnen worden opgelost in een federaal Europa. Dat is niet zo, maar dat denken zij."

Depositogarantiestelsel
De voormalig eurocommissaris sprak zich ook uit tegen een gezamenlijk Europees depositogarantiestelsel, waarover de Europese landen willen proberen afspraken te gaan maken. Als dit stelsel er komt, vreest Bolkestein dat Nederlandse banken gaan opdraaien voor omvallende banken in andere landen. "Als je dat invoert, krijg je een spreiding van de last van alle fiasco's over alle banken. Daar zullen de Nederlandse banken niet blij mee zijn." Wat Bolkestein betreft zijn in de eerste plaats aandeelhouders en in de tweede plaats nationale overheden aan zet als banken in de problemen komen.

Griekenland
Hij herhaalde verder dat hij nog steeds van mening is dat Griekenland niet in de eurozone thuishoort. "Je kunt gaan doorsappelen met Griekenland tot de koeien thuiskomen, maar dat heeft geen enkele zin."

Volgens hem is Griekenland simpelweg een hopeloos geval. "Om ambtenaren te ontslaan heb je ambtenaren nodig die dat dan regelen, maar die willen dat niet. De Griekse economie zit vol met structuren die concurrentie tegenhouden. Het is een doodgeregelde economie, dus dat heeft geen zin."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen