Nieuws13 dec '12 09:17Aangepast op 13 dec '12 11:27

"Akkoord bankentoezicht geen oplossing"

Auteur: Marjan van den Berg

Financieel geograaf Ewald Engelen is niet te spreken over het Europese akkoord over bankentoezicht. Het toezicht is volgens hem alleen haalbaar in een vorm waar we weinig aan hebben.

De ministers van Financiën van de 27 EU-landen werden het in de nacht van woensdag op donderdag eens over een toezichthouder op de bankensector. In het centrum van het bankentoezicht komt de Europese Centrale Bank (ECB) te staan.

De Nederlandse Vereniging van Banken vindt het bankentoezicht een goede eerste stap en een werkbaar compromis, maar alles staat of valt bij de uitwerking. "We vinden wel dat uiteindelijk eigenlijk alle banken onder het Europese toezicht moeten vallen, omdat in het verleden is gebleken dat ook een kleine bank of groepjes van banken een crisis in het systeem kunnen veroorzaken. Ook zou er een centraal resolutiefonds moeten komen waaruit kan worden geput als het toch mis zou gaan.''

Europese compromissen
De voorzitter van de vergadering, de Cypriotische minister van Financiën Vassos Shiarly, sprak van "een kerstcadeau voor heel Europa''. Financieel geograaf Ewald Engelen wil zo ver niet gaan. "Dit is typisch zo'n voorbeeld van Europese compromissen waarbij Frankrijk vooral wilde dat alle banken eronder vielen en Duitsland vooral wilde dat de eigen spaarkassen daar niet onder vielen. En dan krijg je dit soort regelingen waarbij in feite gewoon een omvangslimiet gesteld wordt ten aanzien van waar de verantwoordelijkheid van de ECB ophoudt. En dat is in dit geval bij een balanstotaal van 30 miljard. Daaronder geen verantwoordelijkheid ECB, daarboven wel."

Bankentoezicht
Ook als het aan Sophie in 't Veld, fractievoorzitter in het Europees Parlement van D66, ligt, hadden de ministers nog een stap verder kunnen gaan. "Het is weer het zoveelste kleine stapje vooruit. Bankentoezicht is daar maar één onderdeel van. Het Parlement wil dat alle banken onder het toezicht vallen en nu is niet helemaal duidelijk hoe dat is geregeld. Het is allemaal niet heel erg ambitieus."

Volgende week dinsdag starten de onderhandelingen tussen het Parlement en de Raad. In 't Veld heeft nog wel een wensenlijstje. "Wij willen een stevige bankenunie. In de onderhandelingen zullen we tot elkaar moeten komen. Wat de ministers hebben afgesproken zal nog wat steviger moeten worden. Ik verwacht geen ambitieuze stappen."

"We moeten eigenlijk een volwaardige economische en monetaire unie hebben. Ze weten wel dat ze dat moeten doen, maar ze doen het met lange tanden. Hoe veel dieper moet de crisis worden voordat dat wordt begrepen?"

Nationaal toezicht
Van een 'historisch akkoord' wil ook Engelen  niet spreken. "Met heel veel fanfare worden dit soort nieuwe instituten en nieuwe regelingen uit de grote EU-schuur van instituten gereden. Als je dan wat beter gaat kijken, zie je dat het eigenlijk meestal toch wat waterige compromissen zijn, waarbij ook veel onuitgewerkt is en het onduidelijk is of het nou daadwerkelijk het probleem dat het moet oplossen, gaat oplossen. En dat geldt hier helaas ook weer voor."

Volgens Engelen is er een bancair toezicht nodig waarbij de relatie tussen banken en nationale toezichthouders minder hecht is. En dat is nu juist iets wat hij met dit akkoord niet zo snel ziet gebeuren. "Er zijn twee opties die je in dit akkoord kunt lezen. De eerste is dat het toezicht daadwerkelijk door de ECB uitgevoerd gaat worden. Dat is niet realistisch, dat is niet haalbaar. De tweede is dat de ECB als het ware een soort protocol gaat opstellen waaraan het nationale toezicht moet voldoen. Dan moet het uitgevoerd worden door die nationale toezichthouders. Dat is wel haalbaar."

Juist die tweede optie verandert volgens Engelen weinig aan de huidige situatie. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen